«Φρένο» στις αυθαίρετες χρεώσεις από 5ψήφιους τηλεφωνικούς αριθμούς

«Φρένο» στις αυθαίρετες χρεώσεις από 5ψήφιους τηλεφωνικούς αριθμούς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mόνο με τη ρητή συγκατάθεση του χρήστη κινητού τηλεφώνου θα επιτυγχάνεται από εδώ και στο εξής η σύνδεσή του με τηλεφωνικές γραμμές υψηλών χρεώσεων. Την απόφαση αυτή έλαβε χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με στόχο να περιορίσει το φαινόμενο των αυθαίρετων χρεώσεων μέσω χρήσης τηλεφωνικών συνδέσεων υψηλής χρέωσης. Η απόφαση αφορά τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ), οι οποίες είναι υπηρεσίες αυξημένης χρέωσης και αφορούν ψηφοφορίες, διαγωνισμούς, αγορές (π.χ. κατέβασμα παιχνιδιών, ringtone, video), παιχνίδια από την τηλεόραση με συμμετοχή μέσω τηλεφώνου, υπηρεσίες πληροφόρησης (π.χ. καιρός), αστρολογία/χαρτομαντεία, υπηρεσίες ενηλίκων κ.ά. Το κόστος παροχής είναι ιδιαιτέρως υψηλό και μπορεί να φτάνει ακόμη και 6 ευρώ ανά λεπτό της ώρας. Οι πιο συνήθεις χρεώσεις ωστόσο είναι 2-3 ευρώ ανά λεπτό της ώρας.

Συχνά οι επιχειρήσεις παραπλανούν τους χρήστες τηλεφώνων μέσω μηνυμάτων που αποστέλλονται από 5ψήφιους αριθμούς με αποτέλεσμα να εγγράφονται στις υπηρεσίες μη έχοντας καμία επίγνωση των όρων παροχής των υπηρεσιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η παραπλάνηση φτάνει στα όρια της εξαπάτησης, καθώς ο χρήστης δεν συνειδητοποιεί καν την εγγραφή του στην υπηρεσία. Ο αριθμός των καταγγελιών για τέτοιους είδους αυθαίρετες χρεώσεις έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία δύο με τρία χρόνια και ως συνέπεια η ΕΕΤΤ, έστω και με καθυστέρηση, τώρα λαμβάνει πιο αυστηρά μέτρα.

Σύμφωνα με τον νέο κώδικα δεοντολογίας παροχής ΥΠΠ που ενέκρινε χθες η ολομέλεια της ΕΕΤΤ, ο χρήστης που επιθυμεί να εγγραφεί σε μια ΥΠΠ, με ή χωρίς συνδρομή, θα πρέπει:

1. Αφού καταχωρίσει τον τηλεφωνικό αριθμό του σε συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο, να λάβει άμεσα από την εταιρεία που παρέχει την ΥΠΠ μήνυμα sms, μέσω του οποίου να ενημερώνεται για το όνομα και το κόστος της υπηρεσίας, τη γραμμή βοήθειας, καθώς και την επωνυμία της εταιρείας.

2. Στη συνέχεια, να αποστείλει τη συγκατάθεσή του, μέσω ατελούς μηνύματος sms, εντός 5 λεπτών από τη χρονική στιγμή αποστολής του αρχικού μηνύματος. Σε περίπτωση που το μήνυμα συγκατάθεσης δεν αποσταλεί εντός του χρονικού ορίου των 5 λεπτών, η εγγραφή ακυρώνεται.

Σημειώνεται ότι μέχρι την αποστολή του παραπάνω μηνύματος, δεν χρεώνεται για την ΥΠΠ.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ με τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός των επομένων ημερών. Πάντως η ΕΕΤΤ συνιστά στους καταναλωτές, πριν από την καταχώριση του τηλεφωνικού αριθμού τους σε διαδικτυακούς τόπους για να εγγραφούν σε ΥΠΠ, να διαβάζουν προσεκτικά τους όρους και το κόστος. Το ίδιο ισχύει και για υπηρεσίες που προσφέρονται ή διαφημίζονται μέσω ηλεκτρονικών/έντυπων ΜΜΕ.

Ακόμη, η ΕΕΤΤ καλεί τους χρήστες τηλεφώνων να ενημερώνονται από τον πάροχό τους για τη δυνατότητα φραγής χρεώσιμων εισερχόμενων μηνυμάτων sms από σύντομους πενταψήφιους κωδικούς. Επίσης, μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φραγή μέσω των εφαρμογών που διαθέτουν οι πάροχοι. Τέλος, η ΕΕΤΤ ζητεί από τους χρήστες να επικοινωνούν άμεσα με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σε περίπτωση που διαπιστώσουν αδικαιολόγητες χρεώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή