Ευάλωτα στον ιό τα ελληνικά ομόλογα, εκτιμούν οι αναλυτές

Ευάλωτα στον ιό τα ελληνικά ομόλογα, εκτιμούν οι αναλυτές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω πιέσεις αναμένουν οι αναλυτές στα ελληνικά ομόλογα μετά το έντονο sell-off της περασμένης εβδομάδας, το οποίο και εκτόξευσε το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου –όπως αυτό αποτυπώνεται από την απόδοση του 10ετούς– στο 1,355% και κατά 47% από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που είχαν σημειωθεί στα μέσα του περασμένου μήνα. Σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία και είχε χαρακτηρίσει την αγορά των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ένα από τα κορυφαία trades του 2020, τα ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν χάσει τα αμυντικά χαρακτηριστικά που παρουσίαζαν έναντι του κινδύνου του κορωνοϊού, μετά και την εξάπλωσή του εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Τα ομόλογα της Ευρωπεριφέρειας, όπως τονίζει, και κυρίως τα ελληνικά και τα ιταλικά, φαίνονται τα πιο ευάλωτα αυτή τη στιγμή. Συνολικά, όπως εκτιμά, η «ποιότητα» θα νικήσει το «κυνήγι των αποδόσεων» το επόμενο διάστημα, ωστόσο τα spreads θα συρρικνωθούν όταν ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη υποχωρήσει.

Αβεβαιότητα

Από την πλευρά της η DZ Bank συστήνει αρνητικές θέσεις (short) στα ομόλογα της Ευρωπεριφέρειας λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή σχετικά με τις επιπτώσεις αλλά και τον ρυθμό εξάπλωσης του νέου ιού. Οπως σημειώνει, πλέον στην αγορά κρατικών ομολόγων της περιοχής κυριαρχεί έντονη risk-off διάθεση, με τους επενδυτές να κοιτούν τα «ασφαλή καταφύγια», όπως τα γερμανικά ομόλογα, ενώ τα spreads των ιταλικών, των ελληνικών των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων έχουν διευρυνθεί έντονα. Βραχυπρόθεσμα, η αγορά ομολόγων θα συνεχίσει να κυριαρχείται από αβεβαιότητα σχετικά με την ταχύτητα εξάπλωσης καθώς και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της «κρίσης», εκτιμά. Εάν η επιδημία δεν εξαπλωθεί περαιτέρω, οι αγορές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν σε μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, εάν η επιδημία εξελιχθεί σε πανδημία, η διεύρυνση των spreads θα είναι μεγαλύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο επισημαίνει η DZ Bank. Σε αυτή την περίπτωση, οι αγορές της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα «χτυπηθούν» έντονα, ενώ τα ομόλογα του πυρήνα θα επωφεληθούν από την αναταραχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή