Αντέδρασε το Χρηματιστήριο με μεγάλη άνοδο κατά 6,38%

Αντέδρασε το Χρηματιστήριο με μεγάλη άνοδο κατά 6,38%

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λαμβάνοντας «σήμα» από την αντίδραση της Wall Street τη Δευτέρα καθώς και την ισχυρή άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, το ελληνικό Χρηματιστήριο κατέγραψε άλμα άνω του 6%, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των διεθνών δεικτών, ενώ οι τράπεζες «ξέσπασαν» κατά +11% μετά τις αδιάκοπες και έντονες πιέσεις των προηγούμενων ημερών. Ράλι σημειώθηκε και στα ομόλογα, με τους αγοραστές να επιστέφουν και να στέλνουν την απόδοση του 10ετούς στο 1,23% και κατά 9% χαμηλότερα. Η ευφορία, τόσο εγχωρίως όσο και διεθνώς, σχετίστηκε με τις προσδοκίες για άμεσα μέτρα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες, μετά και τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει με στοχευμένα μέτρα σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες το επιβάλλουν. Οι προσδοκίες αυτές… εισακούστηκαν πάντως από τη Fed, η οποία με έκτακτη παρέμβαση μείωσε κατά 50 μ.β. το βασικό της επιτόκιο και διατήρησε το θετικό κλίμα.

Το Χ.Α. προερχόταν από μία καταστροφική εβδομάδα, όπου κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς. Ετσι, το παραμικρό θετικό μήνυμα από το εξωτερικό θα ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει τους αγοραστές να κυνηγήσουν τα υπερπουλημένα επίπεδα που δημιούργησε το sell-off. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν πως αν και προφανώς έχουν δημιουργηθεί επενδυτικές ευκαιρίες, ωστόσο το τρέχον διάστημα η μεταβλητότητα βρίσκεται στα ύψη και έτσι όλα είναι ανοικτά για το Χ.Α. το οποίο φυσικά θα «παρακολουθεί» και τις διεθνείς αγορές.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,38% στις 766,32 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 774,33 μονάδες με άνοδο 7,49%, και ο τζίρος ανήλθε στα 153,65 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 6,65% στις 1.944,62 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +5,28% και στις 1.040,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άλμα 11,24% στις 639,81 μονάδες. Με την Alpha Bank και τη Eurobank να υπεραποδίδουν με 12,67% και 12,19% αντιστοίχως, ενώ στο +8,73% έκλεισε η Εθνική και στο +8,87% η Πειραιώς.

Οπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή, η αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται να χαρακτηρίσει την κίνηση των αγορών για το επόμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου και του Χ.Α. Η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη τόσο με τη διαχείριση του ζητήματος του κορωνοϊού που απειλεί τον τουρισμό αλλά και τις ελληνικές εξαγωγές, όσο και με το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα σύνορα. Θα χρειαστεί επομένως αυξημένη προσπάθεια για να πείσει η ελληνική οικονομία ότι επανέρχεται σε τροχιά ρυθμών μεγέθυνσης και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη διαδικασία διαμόρφωσης προϋποθέσεων για υλοποίηση επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή