Σενάρια επιβράδυνσης της ανάπτυξης

Σενάρια επιβράδυνσης της ανάπτυξης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσγείωση του ρυθμού ανάπτυξης πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2,8%, που είχε θέσει η κυβέρνηση για φέτος, εκτιμά το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, εξαιτίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας μάλιστα την ανάγκη μιας έγκαιρη συνεννόησης με τους θεσμούς, ώστε σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, να μη χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός  Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριζε χθες μιλώντας στη Βουλή ότι μελετώνται όλα τα εναλλακτικά σενάρια και «έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο, συνεκτιμώντας και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης». Προς το παρόν, πάντως, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο, καθώς πρέπει πρώτα να υπάρξουν μετρήσιμες επιπτώσεις, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές. Σήμερα, το θέμα θα απασχολήσει το Eurogroup που συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη.

Το ΕΔΣ διαμόρφωσε δύο δυσμενή σενάρια, σύμφωνα με τα οποία μια συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,41% ή κατά 0,82% θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά 0,3% ή κατά 0,7%  αντίστοιχα.

Δεδομένου ότι το ΕΔΣ λαμβάνει υπ’ όψιν ως σενάριο βάσης έναν ρυθμό ανάπτυξης 2,54% (και όχι 2,8% του στόχου του προϋπολογισμού), η επίπτωση του κορωνοϊού εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε ρυθμό ανάπτυξης 1,88% ή 2,21% στα δύο σενάρια αντίστοιχα.

Το ΕΔΣ δεν αποκλείει να υπάρξουν και άλλες αρνητικές ή και θετικές διαταραχές, πέραν αυτών που οφείλονται στην επιβράδυνση της Ευρωζώνης. Σε περίπτωση που η επιδημία λάβει διαστάσεις, θα προκληθεί «δομική αλλαγή» στο υπόδειγμα, που είναι δύσκολο να προβλεφθεί, διευκρινίζεται. Επίσης, η ελληνική οικονομία μπορεί να πληγεί ενδογενώς μέσω της μείωσης τουριστικών εισπράξεων, των θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Πιθανώς θα χρειαστεί να αξιοποιηθεί μέρος των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας, επισημαίνει το ΕΔΣ, που προτείνει επίσης «έγκαιρη συνεννόηση με τους θεσμούς για συμφωνία ρήτρας διαφυγής, ώστε μια ελεγχόμενη απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να μην οδηγήσει σε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα επιδεινώσουν περαιτέρω τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και θα ανακόψουν τη θετική δυναμική των τελευταίων ετών».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης είπε χθες στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, ότι προς το παρόν η ζημία στην οικονομία μας δεν είναι μεγάλη, αλλά περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου, η οποία θα μας οδηγήσει και στα μέτρα που θα λάβουμε. Πρόσθεσε ότι «δεν θα αφήσουμε καμία επιχείρηση να καταστραφεί από τον κορωνοϊό, γι’ αυτό να είστε βέβαιοι». Ειδικά σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ακύρωσης επενδύσεων, ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να ακυρωθούν επενδυτικά σχέδια, αλλά ότι «η οικονομική αναταραχή μπορεί να δημιουργήσει και περαιτέρω ευκαιρίες».

Συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της μη μεγάλης εξάρτησής της από τις εξαγωγές υποστήριξε ότι έχει η Ελλάδα στη συγκεκριμένη κρίση ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, προσθέτοντας ότι επιπλέον βρίσκεται σε φάση εξόδου από την κρίση και ανεβάζει ταχύτητα, κάτι που δημιουργεί ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλες οικονομίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή