Δεκτή η προσφυγή των Ιταλών για τον άξονα Ακτιο – Αμβρακία

Δεκτή η προσφυγή των Ιταλών για τον άξονα Ακτιο – Αμβρακία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπή σημειώνεται στον διαγωνισμό για την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης Ακτίου – Αμβρακίας Οδού, καθώς με απόφασή της η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών κάνει δεκτή την προσφυγή που είχε υποβάλει η ιταλική τεχνική εταιρεία GD Infrastrutture κατά της απόφασης του υπ. Υποδομών να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Σύμφωνα με την ΑΕΠΠ, απορρίπτονται οι λόγοι που προέβαλε το υπουργείο για να τεκμηριώσει την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως π.χ. η λήξη της διάρκειας ισχύος των προσφορών και των εγγυητικών επιστολών. Η GD Infrastrutture είχε προσφύγει κατά της απόφασης ακύρωσης του διαγωνισμού, για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, έχοντας αναδειχθεί δεύτερος μειοδότης για το έργο-«σκούπα» των 160 εκατ. ευρώ κι ενώ, με σχετική απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, έχουν γίνει δεκτά, σε πρώτη φάση, τα επιχειρήματα υπέρ του αποκλεισμού του πρώτου μειοδότη, που ήταν η κοινοπραξία των εταιρειών Ακτωρ – ΤΕΡΝΑ.

Με τη σειρά του, το υπ. Υποδομών επιδίωκε την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, επικαλούμενο, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικής χρηματοδότησης (το έργο έχει εξασφαλισμένα κονδύλια μέχρι τις 31/12/2023) και την ανάγκη να ενσωματωθούν στον νέο διαγωνισμό, δαπάνες για την αποκατάσταση υφιστάμενων αστοχιών/ζημιών, που υπάρχουν σε τμήματα του ημιτελούς έργου. Στα παραπάνω, η GD Infrastrutture επιχειρηματολογούσε ότι από τη στιγμή που ο συμβατικός χρόνος κατασκευής του έργου είναι 30 μήνες, υπάρχει επαρκής χρόνος για την ομαλή ολοκλήρωση των εργασιών, ακόμα και αν η σύμβαση υπογραφεί σε 18 μήνες από σήμερα, δεδομένου ότι απομένουν σχεδόν 48 μήνες έως ότου λήξει η περίοδος της εγκεκριμένης χρηματοδότησης.

Η «Κ» ζήτησε τη θέση του υπουργείου Υποδομών σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου υποστήριξε ότι η ηγεσία του δεν έχει ακόμα ενημερωθεί αναλυτικά για την απόφαση της ΑΕΠΠ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που η ΑΕΠΠ ζητεί τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Εργων, αυτό μπορεί να γίνει. Επίσης, δεν αποκλείεται το υπουργείο να επανέλθει με νέα απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού, διαφοροποιώντας τους λόγους στους οποίους τη βασίζει.

Από την πλευρά του υπουργείου σημειώνεται ότι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού δεν οφείλεται μόνο στην εκτίμηση των πιθανών δυσκολιών στη συνέχιση του υφιστάμενου, αλλά και στην τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου του διαγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, η ίδια πηγή αναφέρει στην «Κ» ότι στον νέο διαγωνισμό θα περιληφθούν αναλυτικά εργασίες που προέκυψαν σε ημιτελή ορύγματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό, θα μειωθεί η διάρκεια της σύμβασης κατά 3-4 μήνες, ενώ θα τροποποιηθούν οι όροι υλοποίησης του έργου καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης με γνώμονα την κατά το δυνατόν μεταφορά του κατασκευαστικού κινδύνου καθώς και του κινδύνου μεταβολής των ποσοτήτων των εργασιών από το Δημόσιο προς τον ανάδοχο του έργου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή