Η επιδημία επηρεάζει και τη «χρυσή βίζα»

Η επιδημία επηρεάζει και τη «χρυσή βίζα»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον μιας διαφορετικής πραγματικότητας σε σχέση με το τι συνέβαινε μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τα «απόνερα» της επιδημίας του κορωνοΐού έχουν αρχίσει να «χτυπούν» πλέον και την ελληνική αγορά κατοικίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές μεσιτών και φορέων της αγοράς, πλέον είναι ορατή η σημαντική επιβράδυνση (άλλοι κάνουν λόγο ακόμα και για καθίζηση) στην αγορά ακινήτων από ξένους που ενδιαφέρονται να λάβουν άδεια παραμονής στη χώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα». Το γεγονός άλλωστε ότι το 70%-80% της κίνησης του σχετικού προγράμματος οφείλεται σε Κινέζους επενδυτές, μεταφράζεται σε ακόμα σημαντικότερο πλήγμα, καθώς υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της πορείας των επενδύσεων από τη δραστηριότητα ανθρώπων που προέρχονται από τη χώρα όπου κατ’ αρχήν αναπτύχθηκε και ξέσπασε η επιδημία.

Οπως αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας «Ρισβάς και Συνεργάτες», η οποία είναι και ενεργό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μετανάστευσης Επενδύσεων, «σίγουρα παρατηρείται μια επιβράδυνση των αιτήσεων έκδοσης αδειών παραμονής, λόγω της δυσχέρειας που υπάρχει στις μετακινήσεις, κυρίως επενδυτών από την Κίνα, αλλά πλέον και από τη Μέση Ανατολή». Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα Golden Visa έχει αποφέρει στη χώρα συνολικές εισροές ξένων κεφαλαίων της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, από την εφαρμογή του το 2014 μέχρι και το τέλος του 2019. Μόνο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, υπολογίζεται ότι οι άδειες που εκδόθηκαν σε επενδυτές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 22% σε 2.239 νέες άδειες, από 1.833 το 2018. Από την αρχή του προγράμματος μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου του 2020 έχουν εκδοθεί συνολικά 6.692 άδειες, εκ των οποίων οι 4.714, ή το 70%, αφορούν Κινέζους επενδυτές.

Κατά τον κ. Ρισβά, εφόσον δεν υπάρξει μεγάλη εξάπλωση του κορωνοΐού και στην Ελλάδα, η επιβράδυνση της πορείας του προγράμματος κατά το 2020 θα παρατηρηθεί τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο, επηρεάζοντας σταδιακά και την πορεία των αγοραπωλησιών ακινήτων. Από την άλλη πλευρά, η παρούσα συγκυρία είναι ενδεχομένως και μια ευκαιρία ώστε να αποσυμφορηθεί ο τεράστιος όγκος εκκρεμών αιτήσεων έκδοσης αδειών, που έχει οδηγήσει ορισμένες υπηρεσίες στο να χορηγούν ραντεβού ύστερα από έναν και πλέον χρόνο στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμού αδειών, δεν αναμένεται κάποια διαφοροποίηση τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμα απόθεμα χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων, επί τη βάσει αγορών ακινήτων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο, εφόσον η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί άμεσα, είναι προφανές ότι θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος και στην αγορά ακινήτων, καθώς θα σταματήσει η συσσώρευση ακινήτων από κινεζικές εταιρείες (κυρίως ταξιδιωτικά πρακτορεία), οι οποίες έχουν ως πάγια πρακτική τους την υπογραφή προσυμφώνων αγοράς με δεκάδες ή εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, αναζητούν τους αγοραστές των ακινήτων αυτών από την Κίνα και εφόσον συμφωνηθούν όλα, προχωρούν στην αγορά αυτή για λογαριασμό των πελατών τους. Ολη αυτή η «αλυσίδα» θα «σπάσει» αν δεν υποχωρήσει η επιδημία τους αμέσως προσεχείς μήνες, καθώς οι διαμεσολαβητές αυτοί θα διακόψουν τη σχετική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή