«Βυθίζονται» τα κρουαζιερόπλοια

«Βυθίζονται» τα κρουαζιερόπλοια

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 21,9% αποτιμά την πιθανότητα μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους τρεις μεγάλους ομίλους κρουαζιέρας του πλανήτη η Wall Street. Αυτό δείχνουν τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων του, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα μόλυνσης με τον Covid-2019 πάνω σε πλοία. Η Carnival Corp, η Royal Caribbean Cruises και η Norwegian Cruise Line Holdings αναμένουν να χάσουν συνολικά 555 εκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη του 2020 ως αποτέλεσμα του ιού.

Αυστηρά μέτρα

Η χρηματιστηριακή αξία των τριών μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου διεθνώς έχει υποχωρήσει κατά ένα τρίτο μέσα σε μερικές εβδομάδες, αφού οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν έντονα για κάτι για το οποίο ακόμα στην Ελλάδα μάλλον επικρατεί σχετικός εφησυχασμός παρά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού. Αυτό συνέβη και στην Καλιφόρνια που τρέχουν όμως τώρα να εντοπίσουν επιβάτες του «Grand Princess» της Carnival μετά την είδηση πως πέθανε από Covid-19 ένας επιβάτης του που προ εβδομάδος βρισκόταν μεταξύ των επιβατών και άλλος ένας ασθενεί. Αντίστοιχα  το «MSC Opera» στον Πειραιά την Τετάρτη «πρότεινε» την παραμονή επιβατών και πληρώματος στο πλοίο εξαιτίας της πληροφορίας περί Αυστριακού που αποβιβάστηκε πριν από λίγες μέρες και ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19. Το περιστατικό δημιούργησε ανησυχία στο επόμενο λιμάνι της Κέρκυρας όπου και τελικά κατέπλευσε την Πέμπτη το «MSC Opera» αποβιβάζοντας επιβάτες για τις προγραμματισμένες επισκέψεις. Κανείς δεν ασθενούσε σύμφωνα με τις ιατρικές υπηρεσίες του πλοίου, που όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν είναι σε θέση να ξέρει με βεβαιότητα αν κάποιος είναι φορέας εάν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από την επιμόλυνση. Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν πως εάν δεν υπήρχαν οι ταμειακές ροές που γεννούν αυτές οι επισκέψεις σε λιμενικά ταμεία και τοπική οικονομία, δύσκολα θα γινόταν δεκτό το «MSC Opera» στην Κέρκυρα όπως έχει σημειώσει η «Κ».

Τα πετροβολούν…

Οι αντιδράσεις κατά της πρόσδεσης «ύποπτων» κρουαζιεροπλοίων πυκνώνουν σε δεκάδες άλλα λιμάνια ανά τον κόσμο, σε ένα εκ των οποίων μάλιστα οι κάτοικοι δεν δίστασαν να πετροβολήσουν κρουαζιερόπλοιο που προσέγγισε εξαιτίας της υποψίας για επιβαίνοντες ασθενείς. Στα νησιά Κεϊμάν στην Τζαμάικα απαγόρευσαν προ ημερών την προσέγγιση του «MSC Meraviglia», αποτρέποντας την αποβίβαση 4.600 επιβατών.

Ανάλογες αποφάσεις λαμβάνουν και άλλα λιμάνια κατά περίπτωση, ενώ οι τρεις μεγάλοι της κρουαζιέρας έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια προς και από την Κίνα και δεν παίρνουν επιβάτες που ήταν εκεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ομως στην Κίνα οψίμως η διάδοση επιβραδύνεται εν αντιθέσει με την Ευρώπη και έτσι ήδη οι επιβάτες οι προερχόμενοι από Ιταλία δεν είναι «καλοδεχούμενοι» σε πολλά λιμάνια όπως του Ισραήλ. Η χειρότερη περίπτωση της επιδημίας μέχρι στιγμής στη θάλασσα έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα στο «Diamond Princess» της Carnival που μπήκε σε καραντίνα στην Ιαπωνία για τρεις εβδομάδες, καθώς περισσότεροι από 700 επιβάτες μολύνθηκαν και τέσσερις πέθαναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή