Σε 15 αποκρατικοποιήσεις τη διετία 2020-2021 αποσκοπεί το ΤΑΙΠΕΔ

Σε 15 αποκρατικοποιήσεις τη διετία 2020-2021 αποσκοπεί το ΤΑΙΠΕΔ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διενέργεια 15 αποκρατικοποιήσεων τη διετία 2020-2021 προανήγγειλε από το ελληνο-γερμανικό φόρουμ ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης. Mιλώντας στο φόρουμ, το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτήρισε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τους διεθνείς επενδυτές, ενώ εκθείασε τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα. Μάλιστα, ως παράδειγμα επιτυχημένης αποκρατικοποίησης ανέφερε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, αφού στα πρώτα τρία χρόνια και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η επένδυση της γερμανικής Fraport, η κίνηση στα αεροδρόμια έχει διευρυνθεί πάνω από 33%. «Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες τόσο μέσα από το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ όσο και πέραν αυτού», είπε ο κ. Λαμπίρης.

Η ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου, συνδυάζεται με τη δυναμική της ανάπτυξης, καθώς εμπίπτουν στους πιο δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια, οι υποδομές και ο τουρισμός. Ο ίδιος εξήρε την υψηλή συμμετοχή σε δύο αποκρατικοποιήσεις και συγκεκριμένα τους 9 ενδιαφερομένους για το 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών και τους 10 ενδιαφερομένους για το 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Ο κ. Λαμπίρης ακόμη εξήρε τη συμμετοχή των γερμανικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την επένδυση της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, εκείνη της Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και της Deutsche Invest Equity Partners (DIEP) στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στους κλάδους όπου θα εστιαστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Λαμπίρης ανέφερε τον ενεργειακό τομέα, με τη κατασκευή έργων υποδομής, όπως αγωγοί φυσικού αερίου, τον τομέα του τουρισμού, τον τομέα των ακινήτων για την ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού αλλά και για εμπορικές/ψυχαγωγικές/μεικτές χρήσεις κ.ά. Επίσης ο τομέας των μεταφορών και τα logistics συγκαταλέγονται στους τομείς με τις υψηλότερες επενδύσεις, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται υπό προετοιμασία για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμένων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του και οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν σε κόμβους διαμετακομιστικού εμπορίου και μεταφορών ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά του καθενός.

Σύμφωνα με το στέλεχος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, από την ίδρυσή του το 2011, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει περίπου 50 ιδιωτικοποιήσεις, που απέφεραν έσοδα 9 δισ. ευρώ. Το εκτιμώμενο πολλαπλασιαστικό όφελος ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ από μερίσματα, υποχρεωτικές επενδύσεις και πληρωμές παραχώρησης. Το 2018 ήταν έτος-ρεκόρ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας πετύχει λογιστικά έσοδα 2,15 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ. Επίσης το 2019 ήταν έτος προετοιμασίας, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία χρειάζονται ωρίμανση για να αξιοποιηθούν. «Τη διετία 2020-2021 έχουν τεθεί πολύ φιλόδοξοι στόχοι, καθώς αυτή τη στιγμή “τρέχουν” 10 ιδιωτικοποιήσεις και μέχρι τέλος έτους θα είναι 15», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπίρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή