Στα 30 δισ. το κόστος της επιδημίας στην Ευρώπη

Στα 30 δισ. το κόστος της επιδημίας στην Ευρώπη

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες με χαμηλή κερδοφορία στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα θα επηρεαστούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, εκτιμά η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Ο διεθνής επενδυτικός οίκος υπολογίζει ότι έως το 2023 ο κορωνοϊός θα κοστίσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες περί τα 30 δισ. εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας. Η κερδοφορία τους θα μειωθεί κατά 7%, λόγω της αύξησης του πιστωτικού κινδύνου, των χαμηλότερων εσόδων και του σχετικά σταθερού λειτουργικού κόστους. Οι τράπεζες με χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα θα επηρεαστούν περισσότερο, ενώ εκείνες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες.

Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman μειώνει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία σε μέσο όρο κατά 13% το 2020 και κατά 4% το 2021-2023.

Εκτιμά πως τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών συνολικά θα υποχωρήσουν κατά 1%, λόγω της μείωσης των καθαρών εσόδων από τόκους, προμήθειες και από τα δάνεια. Επίσης αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για τα προ προβλέψεων κέρδη κατά 2% με 3%.

Παράλληλα, αναθεωρεί επί τα χείρω το πιστωτικό κόστος το 2020, καθώς αναμένει ότι η ασθενέστερη ανάπτυξη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα επιβραδύνει τη μείωση του κόστους κινδύνου που αναμενόταν για το 2020 ως αποτέλεσμα των σχεδίων μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών.

Συνολικά, αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το κόστος κινδύνου κατά 9 μονάδες βάσης το 2020. Πλέον, εκτιμά ότι το κόστος κινδύνου των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει τις 155 μονάδες βάσης το 2020, υποδηλώνοντας μείωση της τάξης των 32 μονάδων σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή