Πρόταση για αύξηση κρατικών ενισχύσεων

Πρόταση για αύξηση κρατικών ενισχύσεων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του μέγιστου ορίου των λεγόμενων de minimis ενισχύσεων (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας οι οποίες δεν θεωρείται ότι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό) από τις 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε μία τριετία στις 500.000 ευρώ αναμένεται να προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν. Στην ουσία θα ζητήσει να εφαρμοσθούν πολιτικές αντίστοιχες με εκείνες που ακολουθήθηκαν το 2008 με την κρίση που ξέσπασε από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ενα ακόμη μέτρο αντιμετώπισης είναι η τροποποίηση του άρθρου 50 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), η οποία θα προβλέπει την απαλλαγή από την κοινοποίηση στην Κομισιόν και την έγκριση από αυτήν όχι μόνο των ενισχύσεων για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες, αλλά και των ενισχύσεων για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από άλλα έκτακτα γεγονότα, όπως πανδημίες. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν, εξάλλου, ότι μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των κανονισμών του ΕΣΠΑ με σκοπό για περιορισμένο χρονικό διάστημα να είναι δυνατή η χρηματοδότηση όχι μόνο επενδύσεων και δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και δράσεων που καλύπτουν τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Σε δύο μήνες, εξάλλου, αναμένεται να είναι έτοιμο το Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89, για κάθε δάνειο το οποίο θα καταπίπτει, το Ταμείο θα πληρώνει ένα ποσοστό του δανείου που θα αφορά οφειλόμενο κεφάλαιο και τόκους και το οποίο φτάνει έως 80% του παραπάνω ποσού, μέχρι όμως ένα ποσοστό του χαρτοφυλακίου, το οποίο θα είναι περίπου στο 25%. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, θα χαλαρώνουν τα πιστοληπτικά κριτήρια κάποιας επιχείρησης. Τα χρήματα του ταμείου θα είναι από το ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία»), ενώ ο βαθμός μόχλευσης θα είναι πέντε, δηλαδή με κάθε ένα ευρώ εγγύηση, η τράπεζα θα δίνει πέντε ευρώ δάνειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή