Πτώση 70% των κρατήσεων Airbnb στην Αθήνα σε σχέση με πέρυσι

Πτώση 70% των κρατήσεων Airbnb στην Αθήνα σε σχέση με πέρυσι

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση της τάξεως του 70% κατά μέσον όρο καταγράφουν οι κρατήσεις των τελευταίων ημερών στην Αθήνα, σε ό,τι αφορά τις αγγελίες ακινήτων που είναι αναρτημένες στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού. Οπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, «είναι σαν να βρισκόμαστε ακόμα στον Ιανουάριο, παρότι οδεύουμε με ταχύ ρυθμό προς τις διακοπές του Πάσχα». Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο επόμενος μήνας θα είναι ακόμα χειρότερος, δεδομένων των όλο και αυστηρότερων μέτρων απαγόρευσης συναθροίσεων, ταξιδίων, μετακινήσεων, ακόμα και εκκλησιασμών, που λαμβάνονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Νάσο Γαβαλά, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων Mint, «έχουμε καταγράψει μείωση των αφίξεων και ασφαλώς και ακυρώσεις σε πολλές κρατήσεις, κυρίως για το διάστημα μέχρι το τέλος Απριλίου. Υπολογίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η πτώση κινείται πέριξ του 70% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι». Η Mint (πρώην EazyBnB) είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων, διαθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από 300 ακίνητα, κυρίως στην Αθήνα, αλλά εσχάτως και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πάντως, επί του παρόντος, οι κρατήσεις του καλοκαιριού είναι άθικτες, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει επηρεαστεί προσώρας η θερινή τουριστική περίοδος. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, «το φετινό καλοκαίρι ίσως να κινηθεί χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγάλη άνοδο τους φθινοπωρινούς μήνες, καθώς θα μετατεθεί για τότε ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης. Επίσης, είναι δεδομένο ότι φέτος θα υπάρξει μεγάλη άνοδος των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς πολλοί άνθρωποι θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις λίγο πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή τους άδεια». Αντίστοιχα, οι διαχειριστές των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων εκτιμούν ότι το φετινό καλοκαίρι θα φιλοξενήσουν περισσότερους Ελληνες παραθεριστές, καθώς αφενός μεν οι τελευταίοι θα έχουν περισσότερες επιλογές διαμονής (λόγω ακριβώς της μείωσης των επισκεπτών από το εξωτερικό), αφετέρου η δυσκολία των μετακινήσεων εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη, τουλάχιστον για τον εσωτερικό τουρισμό.

Η διεθνής εμπειρία

Η μέχρι στιγμής διεθνής εμπειρία συμβαδίζει με τα όσα επισημαίνει ο κ. Γαβαλάς. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε εντός της εβδομάδας η AirDNA, εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση των τάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στις πόλεις όπου το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν εντονότερο. Σε πρώτη φάση, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν προορισμοί στην Ασία, όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο στην Κίνα, η Σεούλ στη Ν. Κορέα και το Τόκιο στην Ιαπωνία, κάτι που είναι εμφανές μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται πλέον και στη Δύση, οι αναλυτές της AirDNA αναμένουν σημαντική κάμψη σε πόλεις όπως η Ρώμη, το Μιλάνο, η Νέα Υόρκη (ήδη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης), το Σιάτλ και το Οστιν επίσης στις ΗΠΑ, όπως και η Βαρκελώνη στην Ισπανία. Αναφορικά με την εικόνα που καταγράφεται με βάση τις ενεργές κρατήσεις στις αρχές Μαΐου, η πτώση στην πλειονότητα των προορισμών κινείται σήμερα σε επίπεδο 50% χαμηλότερα, σε σχέση με την εικόνα που είχε διαμορφωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Επίσης, ένα βασικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι οι αστικοί προορισμοί θα υποστούν πολύ μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με τους προορισμούς αναψυχής. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένα, συγκριτικά με τις παραθεριστικές περιοχές, όπου υπάρχει ακόμα η αίσθηση ότι οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού είναι μικρότερες. Ωστόσο, επειδή ακριβώς οι κρατήσεις που έχουν γίνει για τις τουριστικές περιοχές αφορούν ημερομηνίες που απέχουν ακόμα σημαντικά σε χρόνο, δηλαδή είναι πάνω από δύο μήνες από σήμερα, υπάρχει σημαντικό χρονικό περιθώριο για να αλλάξει η τάση αυτή και δεν αποκλείεται να επηρεαστούν και αυτές οι περιοχές αρνητικά. Πάντως, περιοχές που είναι αρκετά απομακρυσμένες και απομονωμένες, επομένως και δυσκολότερο να παρατηρηθεί κοσμοσυρροή τουριστών, ίσως τους επιτρέψει να αναδειχθούν σε «νικητές» της πανδημίας, ιδίως αν απευθύνονται σε επισκέπτες που μπορούν να τις προσεγγίσουν οδικώς και δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο.

Οσον αφορά τις τιμές των διανυκτερεύσεων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, είναι σαφές ότι προβλέπεται πως θα υπάρξει υποχώρηση, πιθανώς ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν μειώθηκαν οι αγγελίες ακινήτων

Ανεπηρέαστη, παραμένει επί του παρόντος η προσφορά καταλυμάτων τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, αφού δεν υπάρχουν μαζικές αποχωρήσεις ακινήτων από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, ο αριθμός των αγγελιών ακινήτων στην Αθήνα είναι σταθερός, όπως σταθερό είναι και το ενδιαφέρον ιδιοκτητών να παραχωρήσουν το ακίνητό τους στις εταιρείες επαγγελματικής διαχείρισης μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ανάλογη είναι η εικόνα και εκτός Ελλάδος. Σύμφωνα με την ανάλυση της AirDNA, δεν υπάρχει ένδειξη μείωσης της προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων σε κάποια περιοχή του κόσμου, ως απάντηση στην υστέρηση που καταγράφεται λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αυτό όμως που σημειώνεται είναι και η αύξηση της προσφοράς, η οποία ήταν ξεκάθαρη ως τάση τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους, λόγω της επικείμενης κορύφωσης της ζήτησης τους θερινούς μήνες.

Δηλαδή, όσο πλησίαζαν οι μήνες του καλοκαιριού, τόσο περισσότερα ακίνητα/καταλύματα προστίθεντο στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει επί του παρόντος.

Την ίδια διάσταση δίνει και ο κ. Γαβαλάς, σημειώνοντας ότι «αν είχα εγώ προσωπικά δικά μου ακίνητα στο Airbnb, δεν θα επέλεγα να τα αφαιρέσω τώρα από την πλατφόρμα, παρά τη γενικότερη πτώση. Θα περίμενα τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, ίσως και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου και στη συνέχεια θα επαναξιολογούσα τον βέλτιστο τρόπο εκμετάλλευσης του ακινήτου μου». Σύμφωνα με τον ίδιο, εφόσον από το καλοκαίρι υπάρξει μια βελτίωση της ζήτησης, το λογικό θα ήταν να κοιτάξει κανείς να εκμεταλλευθεί άλλη μια τουριστική σεζόν και στη συνέχεια, εφόσον θεωρεί ότι η απόδοση που έχει είναι χαμηλότερη σε σχέση με τη συμβατική ενοικίαση, ίσως θα ήταν καλύτερο να επιστρέψει σε μακροχρόνια συμβόλαια μίσθωσης, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη αγορά, οι τιμές έχουν ανακάμψει σημαντικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή