Ε.Ε.: Το νέο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις

Ε.Ε.: Το νέο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους όρους του νέου πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις αποκάλυψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της γενικής επιστράτευσης κατά των κατακλυσμικών συνεπειών του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Επιτροπή κατέθεσε την εισήγησή της για το νέο πλαίσιο στα κράτη-μέλη χθες το βράδυ.

Όπως ανέφερε σχετικά η αρμόδια εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγερ, το πλαίσιο – που η Επιτροπή ελπίζει να οριστικοποιηθεί στις «επόμενες λίγες μέρες» – καταρτίστηκε με γνώμονα δύο βασικές επιδιώξεις: να δοθεί στις επιχειρήσεις που τη χρειάζονται η ρευστότητα που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να λειτουργούν, ή να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους· και τα μέτρα στήριξης των κρατών-μελών να μην υπονομεύσουν την ενιαία αγορά.

Σύμφωνα με το έγγραφο της εισήγησης, που διέρρευσε στο Bloomberg, η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να αναλάβουν «ταχεία και αποτελεσματική» δράση για να αμβλύνουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, που κινδυνεύουν να οδηγήσει τον δείκτη αύξησης του ΑΕΠ της Ε.Ε. «σημαντικά κάτω από το μηδέν» για φέτος. «Όλες οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σφοδρές ελλείψεις ρευστότητας, ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μπορεί να απειλήσουν την επιβίωσή τους», προειδοποιεί η Κομισιόν.

Όσον αφορά τους νέους όρους της παροχής ενισχύσεων, το έγγραφο αναφέρει ότι η στήριξη τραπεζών «δεν έχει σκοπό την αποκατάσταση της βιωσιμότητας, της ρευστότητας ή της φερεγγυότητας» ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, αλλά παράλληλα ότι οι ενισχύσεις προς αυτά δεν θα υπόκεινται στους αυστηρούς κανόνες περί διασώσεων τραπεζών που προέκυψαν από την ευρω-κρίση. Η κρατική στήριξη με τη μορφή επιδότησης μισθού ή αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μπορεί να επεκταθεί σε όλες τις εταιρείες, ενώ μπορούν να αποζημιωθούν και καταναλωτές για εκδηλώσεις ή υπηρεσίες που ακυρώθηκαν.

Οι επιδοτήσεις και άλλες μορφές στήριξης, σύμφωνα με την εισήγηση της Κομισιόν, δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ ανά εταιρεία (62.500 ευρώ για εταιρεία του αγροτικού τομέα, 75.000 ευρώ για αλιευτικές επιχειρήσεις ή ιχθυοκαλλιέργειες). Για νέες κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να μειώσουν κατά 50% το ετήσιο «ασφάλιστρο». Οι εγγυήσεις θα είναι διάρκειας έως δύο ετών και δεν θα ξεπερνούν το 90% της αξίας του δανείου. Το ίδιο το δάνειο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του διπλάσιου του μισθολογικού κόστους που καταβάλλει ετησίως η εταιρεία. Μπορεί να αυξηθεί για να καλύψει ανάγκες ρευστότητας για τους επόμενους 18 μήνες για μικρές επιχειρήσεις και 12 μήνες για μεγάλες.

Οι κυβερνήσεις καλούνται να καταρτίσουν προγράμματα στήριξης με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς. Η βοήθεια μπορεί να δοθεί μόνο σε επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν πρόβλημα μετά τις 31 Δεκεμβρίου ως αποτέλεσμα της πανδημίας, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση εξαγωγικής δραστηριότητας και δεν μπορεί να ευνοεί εγχώρια έναντι εισαγόμενων αγαθών. Καταργείται ο κανόνας που απαγορεύει δεύτερη κρατική ενίσχυση σε μία εταιρεία. Για να εγκριθούν, οι ενισχύσεις πρέπει να χορηγηθούν πριν τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, σύμφωνα με την εισήγηση, η Ε.Ε. αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων με την επίκληση μιας «σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους» (κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει η κ. Βεστάγερ την περασμένη Παρασκευή).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή