Απαγόρευση του short selling στο ελληνικό Χρηματιστήριο αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Απαγόρευση του short selling στο ελληνικό Χρηματιστήριο αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δραστικές ενέργειες κατά της υποτιμητικής κερδοσκοπίας προχωρά με απόφασή της η Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς, απαγορεύοντας από σήμερα, Τετάρτη και έως τις 24 Απριλίου, το short selling στις ελληνικές μετοχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που η εποπτική αρχή είχε προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο ήταν μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2015.

Συγκεκριμένα απαγορεύει τις ανοικτές πωλήσεις ή άλλες συναλλαγές πέραν των ανοιχτών πωλήσεων, οι οποίες δημιουργούν ή αυξάνουν την καθαρή αρνητική θέση σε μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανεξαρτήτως του τόπου εκτέλεσης της συναλλαγής.

Η απαγόρευση ισχύει και για πωλήσεις μετοχών που στην ίδια συνεδρίαση ακολούθως καλύπτονται από αγορές μετοχών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε αυτήν την απόφαση καθώς διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις από την επιδημία COVID-19 συνιστούν σημαντική απειλή για την εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά ειδικότερα. Όπως έκρινε, η απαγόρευση είναι μέτρο κατάλληλο και ανάλογο για την αντιμετώπιση του επιπέδου της απειλής και δεν ενέχει αρνητική επίπτωση στην αποτελεσματικότητα της αγοράς δυσανάλογη προς τα οφέλη του.

Η απαγόρευση συνιστά προληπτικό μέτρο το οποίο, υπό τις εξαιρετικές συνθήκες λόγω της επιδημίας COVID-19, είναι απαραίτητο ώστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μπορεί να εποπτεύει τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή