Παράταση για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Παράταση για τις νέες αντικειμενικές αξίες

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται κατά 20 ημέρες η προθεσμία υποβολής των εισηγήσεων από τους εκτιμητές ακινήτων για τον καθορισμό των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια. Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεκτείνεται χρονικά η προθεσμία εντός της οποίας οι εκτιμητές έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν το έργο τους και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 10η Απριλίου 2020.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, οι εισηγήσεις των εκτιμητών θα έπρεπε να παραδοθούν το αργότερο έως τις 20 Μαρτίου και στα τέλη Ιουνίου να τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Εκτός από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, στόχος είναι το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού να επεκταθεί σε περίπου 2.900 περιοχές ακόμη, που μέχρι σήμερα είναι εκτός. Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του τμήμα των εισηγήσεων από τις περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, όπου σε αρκετές από αυτές προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις. Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, οι νέες τιμές θα αυξήσουν τη φορολογική επιβάρυνση, όπως στον ΕΝΦΙΑ αλλά και σε σειρά φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα.

Ωστόσο, ο αρχικός προγραμματισμός φαίνεται να «παγώνει» προς το παρόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό θα καθορίσουν το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες. Δεν αποκλείεται να ισχύσουν από τον Ιούλιο μόνο οι τιμές που αφορούν τις 2.900 περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα και οι υπόλοιπες να μετατεθούν για τον Ιανουάριο του 2021.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε πως αυτό που προέχει είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. Επί της ουσίας η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά είναι άγνωστο εάν θα πραγματοποιηθεί το 2020 ή εάν θα μετατεθεί για το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή