Εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς δουλειά

Εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς δουλειά

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ρολά» κατεβάζουν από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου άλλες περίπου 85.000 επιχειρήσεις (υπό την έννοια των νομικών μονάδων και όχι του συνόλου των υποκαταστημάτων τους), καθώς τίθεται σε εφαρμογή η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της λειτουργίας μεγάλου μέρους του λιανεμπορίου. Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στις περίπου 167.000 επιχειρήσεις των οποίων ήδη έχει ανασταλεί η λειτουργία από τις προηγούμενες ημέρες, όπως είναι ιδιωτικά σχολεία, κολέγια, φροντιστήρια, κυλικεία σχολείων, αλλά και καταστήματα εστίασης, κομμωτήρια κ.ά.

Συνολικά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Μητρώο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» από σήμερα θα βρίσκονται εκτός λειτουργίας 251.419 επιχειρήσεις – νομικές μονάδες, οι οποίες αποτελούν περίπου το 25% του συνόλου των επιχειρήσεων (μη συμπεριλαμβανομένων των αγροτών – κτηνοτρόφων – αλιέων που πλέον καταχωρίζονται ως επιχειρήσεις – ελεύθεροι επαγγελματίες). Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει περίπου 1 εκατ. απασχολουμένους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά μισθωτούς, ενώ ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων αυτών υπολογίζεται σε ετήσια βάση σε 28,7 δισ. ευρώ. Τούτο δεν σημαίνει ότι την ειδική αποζημίωση θα τη λάβουν όλοι οι παραπάνω απασχολούμενοι, καθώς στο 1 εκατ. άτομα συγκαταλέγονται οι ιδιοκτήτες, εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις εστίασης που θα κάνουν παραδόσεις κατ’ οίκον (delivery) ή θα παρέχουν υπηρεσίες παραλαβής γευμάτων ή ροφημάτων από το κατάστημα (take away), καθώς και εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου των λιανεμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ειδική αποζημίωση δικαιούνται περί τους 600.000 εργαζομένους.

Από τις επιχειρήσεις που κλείνουν ή έχουν ήδη κλείσει, περίπου μία στις τρεις (84.500) είναι λιανεμπορική με 191.000 απασχολουμένους (εργοδότες και μισθωτούς), 82.500 είναι επιχειρήσεις εστίασης με περίπου 384.000 εργαζομένους, ενώ 19.800 έχουν σχέση με την εκπαίδευση, όπου εκεί απασχολούνται περίπου 361.000 άτομα. Μεγάλος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που σχετίζονται με παροχή υπηρεσιών ομορφιάς (κομμωτήρια κ.λπ.) καθώς ανέρχονται σε περίπου 18.000 με 40.000 απασχολουμένους. Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί εδώ ότι ένα μέρος των επιχειρήσεων εστίασης εξακολουθεί να λειτουργεί μερικώς, παρέχοντας υπηρεσίες delivery ή take away. Επίσης, μερίδα των επιχειρήσεων που κλείνουν από σήμερα (όπως καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών συσκευών κ.ά.) έχουν το δικαίωμα να συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ποιες κλείνουν

Με βάση την επέκταση των μέτρων αναστολής λειτουργίας που ισχύουν από σήμερα, αναλυτικά οι κατηγορίες επιχειρήσεις που παύουν να λειτουργούν έως το τέλος Μαρτίου είναι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, οι ακόλουθες:

Καταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, χρωματοπωλεία, καταστήματα ειδών επενδύσεων δαπέδου και τοίχου, επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης, βιβλιοπωλεία, καταστήματα πώλησης ειδών ήχου και εικόνας, αθλητικού εξοπλισμού, παιχνιδιών, καλλυντικών, κοσμηματοπωλεία, παλαιοπωλεία, ανθοπωλεία. Αντιθέτως, θα συνεχίσουν να λειτουργούν σούπερ μάρκετ και όλα τα καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία κ.λπ.), μίνι μάρκετ, καταστήματα ψιλικών, περίπτερα, συνεργεία αυτοκινήτων αλλά τελικά και τα καταστήματα – εκθέσεις πώλησης αυτοκινήτων, τα καταστήματα οπτικών ειδών, ιατρικού εξοπλισμού, επισκευής κινητών τηλεφώνων, καταστήματα πώλησης ειδών για ζώα συντροφιάς και αγροτικών εφοδίων, καθώς και τα πρατήρια καυσίμων. Οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν, όμως θα επιτρέπεται μόνο η πώληση τροφίμων και χαρτικών, ειδών καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας. Απαγορεύεται δηλαδή η πώληση ενδυμάτων, χαλιών και εν γένει κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Σε όλες δε τις παραπάνω περιπτώσεις επιτρέπεται το ηλεκτρονικό εμπόριο. Γι’ αυτό άλλωστε εξακολουθούν να λειτουργούν οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών (courier).

Ποιες έχουν ήδη κλείσει

Υπενθυμίζεται ότι από τις προηγούμενες ημέρες έχει ανασταλεί η λειτουργία των ακόλουθων κατηγοριών επιχειρήσεων: καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής εκτός εποχικής λειτουργίας, camping, επιχειρήσεις εστίασης, catering, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, επιχειρήσεις εκπαίδευσης, βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολές οδήγησης, θέατρα, βιβλιοθήκες, μουσεία, τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κτλ.) και εξαιρουμένων των διαδικτυακών, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσιών δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing), υπηρεσίες κέντρων ημερήσιας φροντίδας ενηλίκων με αναπηρίες, παραγωγής φωτοτυπιών, κυλικεία σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, γραφεία συνοικεσίων, υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών και υπηρεσίες ιερόδουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή