Τον Ιούνιο θα δοθεί το δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

Τον Ιούνιο θα δοθεί το δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ακέραιο θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους περίπου 2 εκατομμύρια εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των εργαζομένων το καλοκαίρι και πιθανότατα τον Ιούνιο.

Η κρίση του κορωνοϊού αναγκάζει την κυβέρνηση με νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου να μεταθέσει τον χρόνο καταβολής του δώρου Πάσχα, το οποίο κανονικά πληρώνεται από τους εργοδότες στους εργαζομένους τους μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Το μέτρο είναι οριζόντιο και αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα εάν έβαλαν λουκέτο με κρατική εντολή ή έχουν πτώση τζίρου ή παραμένουν ανοιχτές και δεν έχουν επηρεασθεί από τον κορωνοϊό, όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσες επιχειρήσεις επιθυμούν μπορούν να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να μεταθέσει τον χρόνο πληρωμής για δύο βασικούς λόγους:

• Να στηρίζει εμμέσως τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι το δώρο Πάσχα ανέρχεται στο ποσό των 1-1,2 δισ.

• Να μην καταναλωθεί από τους εργαζομένους αποκλειστικά στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που παραμένουν ανοιχτά, καθώς αυτό θα δημιουργούσε σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά. Οπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα καταναλωτικό σοκ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σημειώνεται ότι το θέμα της καταβολής του δώρου Πάσχα άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για εάν θα γίνει φέτος κανονικά η πληρωμή του δώρου στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε ότι «αξιολογείται».

Η απάντηση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε «Ούτε να το διανοηθείτε»… «Ο κύριος Σταϊκούρας είπε ότι “αξιολογείται” η μη καταβολή στους εργαζομένους του δώρου Πάσχα. Ούτε να το διανοηθεί. Αν η Ν.Δ. θέλει να πληρώσουν και αυτήν την κρίση οι εργαζόμενοι, του θυμίζουμε ότι “αξιολογείται” και ο ίδιος».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «αυτό που σήμερα απαιτείται είναι όχι μέτρα “ασπιρίνες”, αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ώς το τέλος του έτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή