Κλείνουν άμεσα όλα τα ξενοδοχεία έως τα τέλη Απριλίου

Κλείνουν άμεσα όλα τα ξενοδοχεία έως τα τέλη Απριλίου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 48 ώρες από σήμερα το βράδυ, την Κυριακή τα μεσάνυχτα, όλα τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και όλων των πόλεων θα κλείσουν ίσως για πρώτη φορά στην Ιστορία. Εξαίρεση εκείνα τα ελάχιστα που θα κληρωθούν στη σχετική διαδικασία για να καλυφθούν οι αναπόφευκτες ανάγκες φιλοξενίας στοιχειωδώς αλλά και όλα όσα εξυπηρετούν σώματα ασφαλείας, Ενοπλες Δυνάμεις υγειονομικές ανάγκες και μετανάστες.

Αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας εργαζομένων αλλά και πελατών από τη διάδοση της πανδημίας και έπειτα από σχετική διαβούλευση με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως ακριβώς έγινε και με τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας που ανοίγουν συνήθως το Πάσχα και κλείνουν στις αρχές του φθινοπώρου. Ούτως ή άλλως, τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, αυτά που βρίσκονται δηλαδή στις πόλεις και λειτουργούν και τους δώδεκα μήνες του έτους, τις τελευταίες εβδομάδες λειτουργούσαν με ελάχιστους πελάτες και πληρότητες που συχνά ήταν κάτω και από το 10%. Η απόφαση της διακοπής λειτουργίας τους πάντως επιτρέπει στους εργαζομένους και στις επιχειρήσει να ενταχθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και τα οποία αναμένεται να διευρυνθούν.

Ετσι, χθες το μεσημέρι, το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε την απόφαση για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και από τρία  ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, θα λειτουργούν και όλα εκείνα τα ξενοδοχεία που καλύπτουν τις προαναφερθείσες ανάγκες.

Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου. Το ποια ξενοδοχεία θα μείνουν ανοιχτά θα προκύψει σύμφωνα με πληροφορίες από κλήρωση στην οποία θα συμμετάσχουν όλες εκείνες οι επιχειρήσεις που θα δηλώσουν πως επιθυμούν να συμμετάσχουν. Η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί έως την Κυριακή. Την Τετάρτη η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα ξενοδοχεία αυτή την εποχή λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού μιλούσε για «άδεια κτίρια» και «πόλη φάντασμα», ζητώντας στήριξη αλλά και ένα νέο πλαίσιο για τις νέες συνθήκες
από το κράτος.

Κεραυνός εν αιθρία

«Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή την αμέριστη υποστήριξη της πολιτείας απέναντι στην ολική καταστροφή που προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, μετατρέποντας την τουριστική Αθήνα από τη μια μέρα στην άλλη σε πόλη φάντασμα», ανέφερε η διοίκηση της ΕΞΑΑ.

Οι περισσότερες κρατήσεις έως τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ακυρώθηκαν ήδη από τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου και ελάχιστες κρατήσεις έχουν μεταφερθεί στο μέλλον, ενώ όλες οι διαδικασίες πωλήσεων έχουν «παγώσει», ανέφερε η ΕΞΑΑΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή