Ο κορωνοϊός πλήττει 440.000 επιχειρήσεις

Ο κορωνοϊός πλήττει 440.000 επιχειρήσεις

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 50%, τουλάχιστον, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας πλήττεται από την κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, 440.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 1.000.000 εργαζομένους, με τζίρο 6,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζουν μείωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αφορούν την αναστολή καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και «ενέσεις» ρευστότητας από τα εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Πληθώρα κλάδων

Στη λίστα με τις επιχειρήσεις που πλήττονται την οποία δημοσιοποίησε το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ζυθοποιία, κατασκευή υποδημάτων, πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων, χονδρικό εμπόριο ποτών, χονδρικό εμπόριο καφέ, τσαγιού, κακάου και μπαχαρικών, χονδρικό εμπόριο επίπλων, χαλιών και φωτιστικών, έκδοση βιβλίων, εκπαίδευση κ.λπ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, 1,4 εκατομμύριο εργαζόμενοι θα λάβουν στις αρχές Απριλίου την αποζημίωση των 800 ευρώ, το συνολικό κόστος της οποία θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ. Σε αυτούς εντάσσονται μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Εκτός από τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, το επίδομα θα λάβουν και οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση θα ανασταλεί. Το επίδομα θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν από 1/3/2020, ανεξάρτητα από το εάν δικαιούνται, παράλληλα, επίδομα ανεργίας.

Το τρίτο πακέτο μέτρων στήριξης περιλαμβάνει τα εξής για τους εργαζομένους:

• Αποζημίωση 800 ευρώ για 1,4 εκατ. εργαζόμενους και επαγγελματίες. Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, το επίδομα είναι ακατάσχετο. Το μέτρο αφορά τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή εργασίας καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους. Το κράτος αναλαμβάνει την ασφαλιστική δαπάνη στις ονομαστικές αποδοχές. Το κόστος είναι άνω των 2 δισ. ευρώ.

• Το επίδομα θα πάρουν και όσοι απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1ης Μαρτίου έως 18 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ως έκτακτο μέτρο για τους εργοδότες, για τη μείωση του τζίρου, δίνεται δυνατότητα αναστολής εργασιακής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό θα λάβουν τα 800 ευρώ και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές, με βάση τον ονομαστικό μισθό. Οι εταιρείες θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Στην περίπτωση που το πράξει, η απόλυση θα είναι άκυρη. Μετά τη χρήση του μέτρου, ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για το διάστημα που χρησιμοποίησε το μέτρο.

Δήλωση από εργοδότες

Ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει τους εργαζομένους σε «αναστολή» στο σύστημα Εργάνη και να το γνωστοποιήσει στους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις τους.

Στη περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.

Ο εργαζόμενος, για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται για αυτόν τον σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Ολοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30/4/2020 υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31/3/2020.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν κύριο ΚΑΔ στη λίστα (δείτε όλη τη λίστα στο www.kathimerini.gr) εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Οι συντάξεις

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, στην προσπάθεια διευκόλυνσης των συνταξιούχων όσον αφορά την αποφυγή συνωστισμού αλλά και για χάρη της οικονομικής τους διευκόλυνσης, η καταβολή των συντάξεων θα γίνει νωρίτερα και σε διαφορετικούς χρόνους ανά φορέα. Συγκεκριμένα, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

• Οι συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου 2020, ημέρα Τρίτη, αντί της 26ης Μαρτίου 2020.

• Οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου 2020, ημέρα Παρασκευή, αντί της 30ής Μαρτίου 2020.

• Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ) θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή