ΣΕΒ: Να μη μείνει εργαζόμενος χωρίς ένα ελάχιστο εισόδημα

ΣΕΒ: Να μη μείνει εργαζόμενος χωρίς ένα ελάχιστο εισόδημα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μη μείνει εργαζόμενος χωρίς ένα ελάχιστο εισόδημα, να μην κλείσει επιχείρηση επειδή δεν μπορεί να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες, είναι το ζητούμενο από την οικονομική πολιτική σε συνθήκες κρίσης λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ, που κυκλοφόρησε χθες.

Οι αναλυτές του τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΕΒ (επικεφαλής Μιχάλης Μασουράκης) υποστηρίζουν ότι η κρατική αρωγή πρέπει να παρέχεται γενναιόδωρα αυτή την περίοδο, ενώ επισημαίνουν ότι σημαντικές παράμετροι είναι το μέγεθος και η ταχύτητα της δημοσιονομικής προώθησης πόρων στην οικονομία. «Λόγω της μαζικότητας των περιπτώσεων της αρωγής», τονίζουν, «ιδίως σε οικονομίες όπως η ελληνική, όπου οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις απασχολούν την πλειονότητα των εργαζομένων, είναι απαραίτητο οι πόροι να διοχετευθούν άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενδεχομένως και ανεξαρτήτως κριτηρίων αναγκαιότητας και σκοπιμότητας, σε όλους τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις». Και προσθέτουν ότι η απελευθέρωση των πόρων πρέπει να γίνει αξιοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα, παρακάμπτοντας τις δαιδαλώδεις διαδικασίες αιτήσεων, υποβολής δικαιολογητικών κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει κάποια σπατάλη ή αδικία, παρά να χαθεί χρόνος, που θα καταστήσει τα μέτρα ατελέσφορα.

Ακόμη, το δελτίο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές για δανεισμό, τώρα που μπορεί να αξιοποιήσει και το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και ταυτόχρονα να κάνει χρήση, σε συμφωνία με τους εταίρους, μέρους του αποθέματος ασφαλείας που διαθέτει, άνω των 30 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα μπορέσει να αγοράσει η ΕΚΤ με βάση την απόφασή της για το Pandemic Emergency Purchase Programme, τραπεζική πηγή εκτιμούσε χθες ότι, από 12 δισ., μπορεί να φτάσουν τελικά τα 18 δισ. ευρώ ή και παραπάνω, αν αυξηθεί το όριο του 33% (issuer limit) που ισχύει σήμερα, όπως αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Ο ΣΕΒ παραθέτει τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση στην Ευρώπη 1% και της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για 5% και επισημαίνει ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 5 μονάδες τον Μάρτιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1985.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή