Παράταση έκπτωσης 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων

Παράταση έκπτωσης 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων προς την εφορία μέχρι τις 10 Απριλίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και εργαζομένους που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση 25%.

Η προθεσμία πληρωμής των φόρων έληξε χθες, αλλά το υπουργείο εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου δίνει 10ήμερη παράταση για να διευκολύνει τους φορολογουμένους που επιθυμούν να πληρώσουν για να έχουν έκπτωση 25% στους φόρους (πλην ΦΠΑ) και στις δόσεις ρυθμίσεων. Η κίνηση αυτή γίνεται με στόχο να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία τα οποία μέχρι και τις 29-3-2020 παρουσίαζαν μείωση κατά 40% περίπου. Ωστόσο, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημαντική ημερομηνία ήταν η χθεσινή, καθώς όλοι πληρώνουν στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή. Πλέον, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει και τα στοιχεία του πρώτου 10ημέρου του Απριλίου όπου αρκετές πληρωμές θα καταβληθούν το διάστημα αυτό.

Για όσους είτε πλήρωσαν μέχρι χθες ολόκληρο το ποσό της οφειλής ή τη δόση της ρύθμισης που εξυπηρετούν, είτε υπολόγισαν μόνοι τους τη σχετική έκπτωση καταβάλλοντας το υπόλοιπο του χρέους, θα υπάρξει ειδική μέριμνα από τις φορολογικές αρχές. Οπως προκύπτει από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρέχεται έκπτωση 25% στις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στην περίμετρο των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, εφόσον αυτές εξοφληθούν εμπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση αφορά δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου με εξαίρεση οφειλές ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων εφόσον δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Σχετικά με την έκπτωση 25% το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι:

• Οι οφειλές ΦΠΑ και οι οφειλές από παρακρατούμενους φόρους που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και είναι καταβλητέες από 30/3/2020 έως και 30/4/2020, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν θα υπόκεινται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

• Η  εξόφληση του ΦΠΑ που είναι καταβλητέος από 30/3/2020 έως 30/4/2020, σε δύο δόσεις με ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής στην υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ (κωδικός 523) και δεν έχει υπαχθεί σε οποιοδήποτε καθεστώς ρύθμισης/ διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν υπόκειται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

• Θα εκδοθεί απόφαση παράτασης της εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.

• Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογουμένους που κατέβαλαν ολόκληρο το ποσό των οφειλών στις 30-3-2020 και 31-3-2020 και δικαιούνται την έκπτωση του 25% σύμφωνα με τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή