Στα 6 δισ. μηνιαίως το κόστος των κλειστών επιχειρήσεων

Στα 6 δισ. μηνιαίως το κόστος των κλειστών επιχειρήσεων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 6 δισ. ευρώ τον μήνα υπολογίζει ο ΣΕΒ την επιβάρυνση του προϋπολογισμού για όσο χρόνο εφαρμόζεται το κλείσιμο των επιχειρήσεων και προτείνει άμεση προσφυγή σε δανεισμό, καθώς η συγκυρία είναι ευνοϊκή, δεδομένου του χαμηλού ύψους των επιτοκίων σε σύγκριση με το μέλλον, όταν τα περισσότερα κράτη αναμένεται να προσφύγουν στις αγορές.

Ειδικότερα, στο εβδομαδιαίο δελτίο του, ο Τομέας Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Συνδέσμου (επικεφαλής οικονομολόγος Μιχάλης Μασουράκης) υπολογίζει αύξηση δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ τον μήνα από τα μέτρα της κυβέρνησης (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, ασφαλιστικές υποχρεώσεις κ.ά.) και απώλεια εσόδων κατά 40% περίπου ή 2,5 δισ. ευρώ τον μήνα, ήτοι συνολικά κόστος 6 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί από το «μαξιλάρι» ασφαλείας για περίπου 3 μήνες, καθώς από τα 37 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους, τα 16 δισ. είναι απόθεμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και απαιτείται η συναίνεσή του για να ξοδευτούν. Συμπληρωματικά, συνεχίζουν οι αναλυτές, υπάρχουν και κονδύλια του ΕΣΠΑ και των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση άλλων περίπου 3 μηνών. Η λύση του ευρωομολόγου θα ήταν φθηνότερη του κρατικού δανεισμού, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία, επομένως οι αναλυτές καταλήγουν ότι αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προβεί σε δανεισμό, καλό θα ήταν να το πράξει τώρα, όπως επίσης να επαναδιαπραγματευθεί μια μετακύλιση των πληρωμών του χρέους στο μέλλον.

Στο δελτίο προτείνονται επίσης η αύξηση και η επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας για όσους βρεθούν στον δρόμο εξαιτίας της κρίσης, καθώς και η αύξηση των πιστωτικών γραμμών σε ενήμερους πελάτες τραπεζών, με το κράτος να αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση ή την εγγύησή τους για σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, κάνει αναφορά σε «περιθώρια εξοικονόμησης πόρων» στο Δημόσιο, εισηγείται μετατάξεις καθώς και προσωρινή αύξηση μισθών στους 108.000 εργαζομένους στην πρώτη γραμμή (νοσοκομεία, πολιτική προστασία κ.λπ.). Επισημαίνει ακόμα ότι τα περιοριστικά μέτρα της οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να επιβάλλονται με φειδώ, με επίγνωση και των οικονομικών επιπτώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή