Εκδόσεις ελληνικών ομολόγων 9 έως 24 δισ. «βλέπει» φέτος η Citi

Εκδόσεις ελληνικών ομολόγων 9 έως 24 δισ. «βλέπει» φέτος η Citi

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 9 έως και 24 δισ. ευρώ μπορεί να κινηθεί το δανειακό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ για φέτος, και σημαντικά υψηλότερα από τα 4-8 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, λόγω των αναγκών χρηματοδότησης των τεράστιων δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της κρίσης λόγω κορωνοϊού, ανάλογα και με το βάθος της ύφεσης και του ελλείμματος που θα δημιουργήσει στην ελληνική οικονομία αυτό το σοκ. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις της Citigroup, η οποία επεξεργάζεται τέσσερα σενάρια για τις εκδόσεις χρέους των χωρών της Ευρωζώνης φέτος, με τις περισσότερες να έχουν ήδη ανακοινώσει αύξηση των δανειακών τους στρατηγικών και να προγραμματίζουν για τον τρέχοντα μήνα εξόδους στις αγορές, έχοντας και ως «όπλο» τη στήριξη της ΕΚΤ μέσω του νέου έκτακτου QE. Οπως υπογραμμίζει η τράπεζα, σε περίπτωση που υπάρξει ωστόσο μία ευρωπαϊκή συμφωνία για στήριξη των χωρών μέσω του ESM, τότε η ανάγκη για περαιτέρω εκδόσεις χρέους θα περιοριστεί.

Το σίγουρο είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα και η δημοσιονομική στήριξη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα οδηγήσουν σε ύφεση τις οικονομίες της περιοχής και σε έκρηξη τα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως επισημαίνει.

Σύμφωνα με το πιο ήπιο σενάριο της Citi, όπου τα περιοριστικά μέτρα έχουν συνολική διάρκεια 10 εβδομάδες και το χτύπημα στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης αγγίξει το 7% και είναι διπλάσιο αυτού του ελλείμματος, ο ΟΔΔΗΧ θα αυξήσει τις εκδόσεις χρέους κατά 5 δισ. ευρώ σε σχέση με το κατώτερο όριο που έχει θέσει, και στα 9 δισ. ευρώ συνολικά φέτος, ενώ η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση υπολογίζει ότι η συρρίκνωση στην ελληνική οικονομία φέτος θα είναι της τάξης του 4,4% και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 2,9%.

Στο δεύτερο σενάριο, όπου η συρρίκνωση του ΑΕΠ και η αύξηση στο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη κινηθούν στα ίδια επίπεδα του 7%, η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί και πάλι στο 4,4%, ενώ το έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 6,4%, τότε ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε εκδόσεις χρέους ύψους 14 δισ. ευρώ συνολικά φέτος, με την ΕΚΤ να αγοράζει επίσης 6 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.

Στο τρίτο σενάριο, όπου το σοκ στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης αγγίξει το 15% και το έλλειμμα αυξηθεί κατά 7,5%, τότε η συρρίκνωση στην ελληνική οικονομία θα αγγίξει το 12,4% και το έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 6,9%, ενώ ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει επίσης 14 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, με τις αγορές της ΕΚΤ να παραμένουν σταθερές στα 6 δισ. ευρώ.

Τέλος, στο τέταρτο και πιο δυσμενές σενάριο, όπου οι περιορισμοί διαρκέσουν μεγάλο μέρος του έτους και το σοκ στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι ίσο με αυτό του δημοσιονομικού ελλείμματος (15%), τότε ο ΟΔΔΗΧ θα αναγκαστεί να αντλήσει 24 δισ. ευρώ από τις αγορές (με την ΕΚΤ να αγοράζει και πάλι συντηρητικά 6 δισ. ευρώ ομόλογα), με τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας να διαμορφώνεται και πάλι στο 12,4%, ενώ το έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 14,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή