Μέτρα για επιχειρήσεις που πλήττονται από τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Μέτρα για επιχειρήσεις που πλήττονται από τις μεταχρονολογημένες επιταγές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξη των επιχειρήσεων που δεν δραστηριοποιούνται στους πληττόμενους ΚΑΔ και έχουν στα χέρια τους επιταγές των οποίων αναστέλλεται η λήξη και η πληρωμή, στο μέτρο της αναστολής των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η ένταξή τους θα γίνει ατομικά με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους και υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των αξιογράφων, δηλαδή των επιταγών και των συναλλαγματικών των οποίων αναστέλλεται η πληρωμή, είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019. Εξαίρεση από το σχετικό μέτρο θα έχουν οι επιχειρήσεις που υπάγονται σε ΚΑΔ οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η ατομική ένταξη στις πληττόμενες επιχειρήσεις θα γίνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μέσω ειδικής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία θα διαμορφωθεί εντός του Απριλίου.

Η προθεσμία για όσους ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ και θέλουν να καταθέσουν δήλωση αναστολής επιταγών με βάση την ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 3 Μαρτίου για παράταση κατά 75 ημέρες της προθεσμίας λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, λήγει σήμερα Τρίτη τα μεσάνυχτα. Η αναστολή ισχύει από τις 30 Μαρτίου 2020 και μέχρι την 31η Μαΐου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εφαρμογήν κανονιστικών πράξεων της διοίκησης είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού. Για τις επιχειρήσεις με ΚΑΔ που προστέθηκαν στη λίστα των πληττόμενων τον Απρίλιο, οι προθεσμίες διαβίβασης των αξιογράφων στο τραπεζικό σύστημα λήγουν στις επόμενες έξι εργάσιμες ημέρες, δηλαδή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 13 Απριλίου 2020.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από τη μετάθεση της πληρωμής των επιταγών, θα υπάρξει πρόβλεψη έτσι ώστε να δανειοδοτούνται άμεσα και κατά προτεραιότητα με κεφάλαιο κίνησης για τις επιταγές που έχουν ανασταλεί με βάση το προσωρινό πλαίσιο εγγυοδοσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή