Στις λαϊκές αγορές υπό προϋποθέσεις και οι παραγωγοί

Στις λαϊκές αγορές υπό προϋποθέσεις και οι παραγωγοί

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, να πωλούν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές άλλης περιφέρειας από αυτήν στην οποία γίνεται η παραγωγή θα έχουν πλέον οι παραγωγοί με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την απόφαση αυτή δίνεται μερικώς λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την απαγόρευση διάθεσης των προϊόντων, στο πλαίσιο του περιορισμού των μετακινήσεων, με συνέπεια μεγάλο μέρος των παραγωγών – πωλητών να απειλείται με οικονομική καταστροφή. Επιπλέον, η διάθεση προϊόντων από περισσότερους πωλητές, επαγγελματίες και παραγωγούς αναμένεται να ανακόψει –έως έναν βαθμό τουλάχιστον– τις ανατιμήσεις που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα σε ορισμένα οπωροκηπευτικά.

Οι προϋποθέσεις που θέτει η ΚΥΑ για την άσκηση δραστηριότητας από τους παραγωγούς σε λαϊκή αγορά άλλης περιφέρειας από τον τόπο παραγωγής των προϊόντων τους, είναι οι ακόλουθες:

• Η μετακίνηση από την περιφέρεια παραγωγής στην περιφέρεια της υπαίθριας αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται πραγματοποιείται εντός τριών ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης (ως ημερομηνία δημοσίευσης λαμβάνεται όχι η 8η Απριλίου, αλλά η 7η Απριλίου), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει το αργότερο έως τις 10 Απριλίου να έχουν κάνει τις υπεύθυνες δηλώσεις, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται να κάνουν χρήση της νέας απόφασης άμεσα ή όχι. Η υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνεται μέσω του www.gov.gr και πέρα από το αντίγραφο που έχει μαζί του ο παραγωγός την αποστέλλει και στο mail [email protected].

• Η μετακίνηση του παραγωγού αναπληρωτή του προς την περιφέρεια λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς γίνεται άπαξ, δηλαδή δεν έχει τη δυνατότητα να πηγαινοέρχεται, για παράδειγμα, από την Κόρινθο στην Αθήνα. Θα πρέπει να μένει όλες τις ημέρες, για παράδειγμα, στην Αθήνα και τα προϊόντα να αποστέλλονται από τον τόπο παραγωγής. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι έτσι κι αλλιώς αρκετοί παραγωγοί ειδικά από μακρινές περιοχές, όπως είναι η Κρήτη ή η Ημαθία, νοικιάζουν εδώ και χρόνια κάποιο σπίτι στην Αθήνα.

• Ο παραγωγός – πωλητής ή αναπληρωτής του φέρει πάντα μαζί του υπεύθυνη δήλωση με την οποία βεβαιώνει ότι δεν έχει μετακινηθεί, αλλά ούτε και πρόκειται να μετακινηθεί προς την περιφέρεια παραγωγής των προϊόντων του και ότι διαμένει αδιαλείπτως στην περιφέρεια της λαϊκής αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται.

• Το ποσοστό των παραγωγών και των επαγγελματιών θα είναι σε κάθε λαϊκή 50%, εκτός από τις περιπτώσεις που σε κάποιους δήμους έχει αποφασισθεί να λειτουργούν παράλληλα περισσότερες της μιας λαϊκές αγορές για αποφυγή του συνωστισμού.

• Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν έως τις 30 Απριλίου.

Αν και η εν λόγω ΚΥΑ πιθανόν να οδηγήσει σε απόσυρση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στην οποία είχε προχωρήσει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης με την οποία απαγορευόταν η μετακίνηση των παραγωγών από περιφέρεια σε περιφέρεια. Με νεότερη ανακοίνωσή της η ομοσπονδία ζητεί από τη μία πλευρά του δρόμου να βρίσκονται οι παραγωγοί και από την άλλη οι επαγγελματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή