Ανοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των επιστημόνων

Ανοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των επιστημόνων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγουν και οι τελευταίες πλατφόρμες υποβολής αιτήσεων για τις έκτακτες επιδοτήσεις εργαζομένων, επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν και οι πρώτες πληρωμές.

Η πλατφόρμα http://Elearning.yeka.gr όπου μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο «ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση»  επιστήμονες πληττόμενοι από τον κορωνοϊό COVID-19 που εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών άνοιξε χθες το βράδυ.

Η διαδικασία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 20 Απριλίου και αφορά ειδικότητες μηχανικών, οικονομολόγων-λογιστών ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόρων (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι) ελεύθερων επαγγελματιών ή με έμμισθη εντολή, ιατρών κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικών και ερευνητών. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά 180.390 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες και θα υλοποιηθεί με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης, που περιλαμβάνει παρακολούθηση προγράμματος 100 διδακτικών ωρών και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης. Οι επιστήμονες-δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.

Αντίστοιχα, για σήμερα έχει προγραμματιστεί η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπου θα γίνεται η αίτηση για το επίδομα των 800 ευρώ από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις με έως πέντε άτομα προσωπικό.

Προσοχή. Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εξαιρούνται οι επιστήμονες οι οποίοι για τον μήνα Απρίλιο δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλεκπαίδευσης. Προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να απασχολούν έως πέντε άτομα προσωπικό, ενώ δεν θα καταβληθεί επίδομα 800 ευρώ σε όσους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν υποβάλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Αντίστοιχα, σε μια ομόρρυθμη εταιρεία, ή σε μια ετερόρρυθμη εταιρεία, δεν θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ για κάθε εταίρο.

Οι ημερομηνίες πληρωμής

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζομένους που έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση, θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς στις 15, 16  και 17 Απριλίου. Υπολογίζεται δε, ότι οι πρώτοι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τις 500.000.

Τη Μεγάλη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να καταβληθούν τα 400 από τα 600 ευρώ για τη στήριξη των επιστημονικών κλάδων, δηλαδή δικηγόρων κλπ., ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιχειρήσεις με έως 5 εργαζομένους θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους μετά το Πάσχα.

Να σημειωθεί ότι έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά το δώρο Πάσχα από όλες τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Οι επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν έχουν δικαίωμα να το καταβάλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT