Μείωση 5%-10% σε ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Μείωση 5%-10% σε ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώσεις φόρων, ρυθμίσεις δόσεων και εκπτώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη του προϋπολογισμού τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών. Τα κονδύλια που καταβάλλονται αδειάζουν τα ταμεία του Δημοσίου, εξέλιξη που αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων one-off ή διαφορετικά στη θέσπιση κινήτρων για την έγκαιρη και εμπρόθεσμη καταβολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Εκτός από τις εκπτώσεις που «τρέχουν», η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σε δύο άξονες: τη μείωση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογουμένους υπό προϋποθέσεις και τη μείωση των φόρων για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Οσον αφορά τα μέτρα για όλους, σχεδιάζεται η μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 5%-10% για όλους τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος θα καταβληθεί εφάπαξ στην καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης. Αν και την επόμενη εβδομάδα ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος του 2019, ακόμη δεν έχει αποφασισθεί το πότε θα κλείσει, ούτε και η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης. Με τη σχεδιαζόμενη έκπτωση το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να μην προσφύγουν οι φορολογούμενοι στις ρυθμίσεις δόσεων (σχεδιάζεται νέα ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο) και να αντληθεί ένα μεγάλο μέρος του φόρου εισοδήματος τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Από τα 3,5 δισ. ευρώ που ανέρχονται οι εισπράξεις από την εκκαθάριση των δηλώσεων, το Δημόσιο θα «χάσει» έως 350 εκατ. ευρώ, αλλά θα κερδίσει σημαντικά οφέλη από την άμεση και εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος.

Αντιστοίχως εξετάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 5% ή 10% για όλους τους φορολογουμένους. Και σε αυτή την περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ εφάπαξ στην καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ εκκαθαρίζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Η πρώτη δόση με βάση τα ισχύοντα καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο, ενώ φέτος ενδεχομένως να μετατεθεί για τον Οκτώβριο. Εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει στο παραπάνω μέτρο, τα κέρδη για τους φορολογουμένους μπορούν να φθάσουν έως και 250 εκατομμύρια ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις σχεδιάζεται και η μείωση του σημερινού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20%. Η μείωση αυτή θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους εφόσον ισχύσει για τα τρέχοντα κέρδη, ενώ εάν αποφασισθεί ή άμεση ισχύς του μέτρου (κέρδη 2019) θα επιφέρει ένα κόστος της τάξεως των 400-500 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2020.

Εκπτωση 25%

Οσον αφορά τα μέτρα για τους πληγέντες, εξετάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 25% για τους ιδιοκτήτες που θα υποστούν απώλειες στα εισοδήματά τους μετά την απόφαση για έκπτωση 40% στα ενοίκια που καταβάλλουν όσοι πλήττονται (επιχειρήσεις και νοικοκυριά). Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα εξοφλήσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και μάλιστα εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, όποτε αυτή αποφασισθεί να καταβληθεί. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα κλιμακώνεται ανάλογα με τις απώλειες κάθε ιδιοκτήτη. Δηλαδή, δεν θα έχει την ίδια έκπτωση κάποιος που έχασε 10.000 ευρώ και κάποιος που έχασε 1.000 ευρώ. Εφόσον αποφασισθεί η κλιμάκωση της έκπτωσης, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν το ποσό του εισοδήματος που απώλεσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια, το μέτρο θα αφορά περίπου 1 εκατομμύριο.

Για τον τουριστικό κλάδο η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση ΦΠΑ, τέλους διαμονής, καθώς και τη μείωση της προκαταβολής φόρου μόνο για φέτος.

Δυνατότητα συμψηφισμού ΦΠΑ

Εκπτώσεις και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων προβλέπουν τα μέτρα που ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.  Οσον αφορά τις βεβαιωμένες οφειλές τις οποίες θα πρέπει να πληρώσουν τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι  και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού εάν αυτές εξοφληθούν στην ώρα τους προβλέπεται έκπτωση 25% στους φόρους (πλην ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων) και τις δόσεις ρυθμίσεων.

Ειδικά για τον ΦΠΑ παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού, ποσοστού ύψους 25% της αξίας του ΦΠΑ (πληρωτέο τον μήνα Απρίλιο) που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι και 30/4/2020, με οφειλές των ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορολογική διοίκηση και οι οποίες είναι πληρωτέες από τον Μάιο και μετά. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί  ότι τα ανωτέρω μέτρα αφορούν επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ ή έκλεισαν υποχρεωτικά με απόφαση της κυβέρνησης.

Εξάλλου, καθεστώς εκπτώσεων τέθηκε σε ισχύ και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι, περιθώριο έως την Παρασκευή 10 Απριλίου είχαν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να καταβάλουν στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ τις εισφορές Φεβρουαρίου, με έκπτωση 25%. Οσοι  από τους 1.213.257 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες επέλεξαν  την εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών, εξασφάλισαν έκπτωση 25%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους δίνονται τρεις εναλλακτικές λύσεις, ως εξής:

α. Η πληρωμή της εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική τους κατηγορία.

β. Η  πληρωμή της εισφοράς Φεβρουαρίου 2020 μειωμένης κατά 25% εφόσον έχουν εξοφλήσει  μέχρι 10/4 την εισφορά του Ιανουαρίου 2020.

γ. Η πληρωμή της εισφοράς σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της 1ης δόσης έως 30/9/2020 εφόσον εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή