Οι αγορές μέσω Διαδικτύου στηρίζουν τον κλάδο των logistics

Οι αγορές μέσω Διαδικτύου στηρίζουν τον κλάδο των logistics

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθεκτικότητα στις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία αναμένεται να καταγράψει ο κλάδος των logistics, συγκριτικά με άλλους τομείς και φυσικά σε σχέση με άλλες κατηγορίες ακινήτων.

Η σημαντική άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου τις τελευταίες εβδομάδες «ήρθε για να μείνει» και ως εκ τούτου θα συνεχιστεί η άνοδος της ζήτησης για σύγχρονους χώρους logistics.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στην «Κ» η Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια της εταιρείας Αθηναϊκή Οικονομική – JLL, «το 2019 επενδύθηκαν συνολικά 62 εκατ. ευρώ για την απόκτηση σύγχρονων ακινήτων logistics, ποσό που αντιστοιχεί σε μερίδιο 6,8% της συνολικής επενδυτικής δραστηριότητας, το οποίο είναι διπλάσιο σε σχέση με εκείνο του 2018, που είχε διαμορφωθεί σε 3,3%».

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Αγαπητίδου, «παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον και για city logistics, δηλαδή για αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και σε περιοχές που βρίσκονται πλησιέστερα προς το κέντρο (π.χ. Ελαιώνας, Μενίδι, Κρυονέρι, Μαρκόπουλο), κυρίως για την κάλυψη αναγκών των ηλεκτρονικών καταστημάτων, ταχυμεταφορών και επιχειρήσεων που εξυπηρετούν ξενοδοχεία στην Αθήνα».

Πάντως, το Θριάσιο αποτελεί σταθερά την πρώτη επιλογή των χρηστών, καταλαμβάνοντας μερίδιο 68% της συνολικής επιφάνειας που μισθώθηκε το 2019. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, το 2019 μισθώθηκαν 245.000 τετραγωνικά μέτρα και το 2018, 241.000 τ.μ. Το δε συνολικό απόθεμα χώρων logistics υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 2,1 εκατ. τ.μ., αλλά με ελάχιστες νέες κατασκευές κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ωστόσο, την τελευταία διετία σημειώνεται ανάκαμψη και μάλιστα με έντονο ρυθμό, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου. Σύμφωνα με τον Χρήστο Κάκκαβα, εντεταλμένο σύμβουλο της Αθηναϊκής Οικονομικής – JLL, «υπολογίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2020 θα προστεθούν περί τις 180.000 τ.μ. νέοι χώροι logistics στην Αττική, στο μέτρο ασφαλώς που η οικονομία επανέλθει στην κανονικότητα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον η διαθεσιμότητα σύγχρονων χώρων logistics δεν ξεπερνάει το 5%, ενώ το ύψος των ενοικίων κυμαίνεται μεταξύ 3,8 και 4,2 ευρώ / τ.μ. σε μηνιαία βάση. Η δε ζήτηση, η οποία παραμένει σταθερά υψηλότερη της προσφοράς τα τελευταία χρόνια, είναι εντονότερη για χώρους που ξεπερνούν τις 8.000 τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή