Αγώνας δρόμου για την απόφαση των αναδρομικών

Αγώνας δρόμου για την απόφαση των αναδρομικών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να εκδώσει σύντομα απόφαση για το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, καθώς η όποια απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αφορά χιλιάδες απόμαχους της εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος προσπαθεί η απόφαση να εκδοθεί έως το τέλος του δικαστικού έτους, δηλαδή τον προσεχή Ιούνιο, οπότε αποχωρεί και ο ίδιος από την προεδρία του ΣτΕ. Λόγω της υπολειτουργίας της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, έως σήμερα έχει γίνει μόνο μία διάσκεψη των ανώτατων δικαστών, της Ολομέλειας δηλαδή του ΣτΕ που δίκασε και την υπόθεση, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει ακόμη το δικαστήριο σε τελική απόφαση.

Αλλωστε, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου δεν έχει πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, καθώς προς το παρόν δεν είναι τεχνολογικά εφικτό κάτι τέτοιο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των δικαστικών που μετέχουν στην Ολομέλεια, σε αντίθεση με τα τμήματα του ΣτΕ, όπου διασκέψεις γίνονται με τη χρήση της τεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα αφορά αίτημα του ΕΦΚΑ για το αν συνταξιούχοι, ποιοι και για πόσο χρονικό διάστημα δικαιούνται αναδρομικά, κάτι που αφορά ιδιαιτέρως τόσο τους ίδιους τους συνταξιούχους όσο και το Δημόσιο, λόγω του κόστους που θα συνεπάγεται η όποια απόφαση του ΣτΕ. Πάντως, ανώτατες δικαστικές πηγές τόνιζαν με έμφαση ότι απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη, χωρίς να αποκλείεται η έκδοσή της μέχρι τον Ιούνιο, γι’ αυτό άλλωστε καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και από τον πρόεδρο του ΣτΕ.  Αν τελικώς η απόφαση εκδοθεί, εκτιμάται ότι τα αναδρομικά που θα αναγνωριστούν θα αφορούν λίγους μήνες και ενδεχομένως να δοθούν μόνο σε εκείνους που ήδη προσέφυγαν.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στην απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί απολύτως τις δικαστικές αποφάσεις. Ο υπουργός έσπευσε βεβαίως να συμπληρώσει ότι η δημοσιονομική δυνατότητα λόγω κορωνοϊού έχει δυσκολέψει και να τονίσει ότι η όποια καταβολή των χρημάτων θα γίνει βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου –που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι– για να ξεκαθαριστεί αν θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο αυτούς που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή