Αναζητούνται ξανά ενοικιαστές μετά την εξαφάνιση των τουριστών

Αναζητούνται ξανά ενοικιαστές μετά την εξαφάνιση των τουριστών

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που κατέγραφαν τις τελευταίες εβδομάδες στελέχη της αγοράς ακινήτων ήρθαν να επιβεβαιώσουν χθες τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές αγγελίες ενοικίασης ακινήτων, ότι δηλαδή έχει αυξηθεί σημαντικά η προσφορά διαμερισμάτων, τόσο λόγω καθίζησης της ζήτησης, ένεκα των μέτρων περιορισμού της κίνησης, όσο και λόγω της αποχώρησης αρκετών ακινήτων από τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων 30 ημερών από το δίκτυο αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr, προκύπτει αύξηση έως και 44,4% στον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται προς ενοικίαση. Η αύξηση αυτή καταγράφεται στην περιοχή των Πετραλώνων, ενώ αν ληφθούν υπόψη μόνο τα ανακαινισμένα/επιπλωμένα διαμερίσματα (αυτά δηλαδή που προέρχονται από τη βραχυχρόνια ενοικίαση), το ποσοστό της αύξησης αγγίζει το 61,5%.

Και στο Κουκάκι

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στη «Μέκκα» των βραχυχρόνιων μισθώσεων, το Κουκάκι, σημειώθηκε αύξηση των αγγελιών μακροχρόνιων ενοικιάσεων κατά 11,9% (για επιπλωμένα διαμερίσματα), ενώ συνολικά η αύξηση των αγγελιών ενοικίασης δεν ξεπέρασε το 4,9%. Συνολικά στο ιστορικό κέντρο σημειώνεται άνοδος των αγγελιών ενοικίασης επιπλωμένων/ανακαινισμένων διαμερισμάτων κατά 37% και 30,8% συνολικά, ενώ στον Νέο Κόσμο, άλλη μια περιοχή υψηλής ζήτησης τουριστικών καταλυμάτων βραχυχρόνιας ενοικίασης, η αύξηση της προσφοράς επιπλωμένων ακινήτων ανήλθε σε 29,2% τον τελευταίο μήνα και 43,6% συνολικά. Το Γκάζι, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός καταγράφουν επίσης αύξηση αγγελιών επιπλωμένων διαμερισμάτων κατά 21,3%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση παρατηρείται στη Λάρισα με ποσοστό 26,6% και ακολουθούν ο Βόλος με αύξηση 23,53%, το Ηράκλειο με 20,3% και η Θεσσαλονίκη με 16,1%.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η αυξημένη προσφορά ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων, έναντι των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οφείλεται ασφαλώς στις συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό και στη συνειδητοποίηση μεγάλης μερίδας ιδιοκτητών ότι το 2020 τα έσοδά τους θα είναι αισθητά μειωμένα, καθιστώντας τις επενδύσεις τους μη βιώσιμες. Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί είναι εκείνοι που προχώρησαν σε λήψη δανείων (κυρίως επισκευαστικών) για την ανακαίνιση/ανακατασκευή ακινήτων τους, προκειμένου να τα εκμεταλλεύονται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Με δεδομένη την κάθετη πτώση των εσόδων τους, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, γίνεται εύκολα αντιληπτή η δύσκολη οικονομική θέση αυτών των επενδυτών, καθώς δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους αν δεν βρουν άμεσα τρόπους να αναπληρώσουν τα χαμένα αυτά έσοδα. Ετσι, η λύση της μακροχρόνιας ενοικίασης προβάλλει αυτή τη στιγμή ως μονόδρομος.

Σταθερές οι τιμές

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos Δημήτρης Μελαχροινός σημείωσε ότι «είναι ακόμα νωρίς για να προχωρήσουμε σε ασφαλείς προβλέψεις για την επίδραση της πανδημίας του COVID-19 στις τιμές και στον αριθμό διαθέσιμων ακινήτων. Ωστόσο η διαφαινόμενη τάση, με βάση τα δεδομένα μας, είναι ξεκάθαρη. Αναφορικά με τις ζητούμενες τιμές, αν και θεωρητικά η αύξηση της ποσότητας θα φέρει μείωσή τους, αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα με συνέπεια ως προς τις μέσες τιμές. Ο συνδυασμός των παλαιότερων διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, των οποίων οι τιμές πιέστηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, και της εισροής νέων πιο «ακριβών» διαμερισμάτων στην αγορά, που πίεσαν τις τιμές προς τα πάνω, έχει προς το παρόν διατηρήσει τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης χωρίς αξιόλογες μεταβολές».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σκέλος της ζήτησης, με τον κ. Μελαχροινό να σημειώνει ότι ενώ τις πρώτες μέρες της πανδημίας είχε υποχωρήσει αισθητά, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια σταθερή αύξηση.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι με τη σταδιακή άρση των μέτρων και τη συσσωρευμένη ζήτηση που υπάρχει, η αγορά ενοικιάσεων κατοικιών θα αρχίσει να εμφανίζει πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα, κάτι που σημαίνει ότι οι ζητούμενες τιμές και η αυξημένη προσφορά θα δημιουργήσουν μια νέα ισορροπία. Σε κάθε περίπτωση, μια σημαντική άνοδος της προσφοράς θα σημάνει περισσότερο ανταγωνισμό μεταξύ των ιδιοκτητών κι ενδεχομένως ορισμένοι εξ αυτών να υποχρεωθούν σε αναθεώρηση των αρχικών προσδοκιών τους, ως προς το ύψος του ενοικίου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή