Το σχέδιο για τις ελαφρύνσεις στα εισοδήματα από ενοίκια

Το σχέδιο για τις ελαφρύνσεις στα εισοδήματα από ενοίκια

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων θα δουν να τους επιστρέφεται –μέσω της μείωσης της φορολογίας– το ποσό που έχασαν από την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει έκπτωση 40% στα μηνιαία μισθώματα για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και ενδεχομένως και τον Μάιο. Για τα χαμηλότερα εισοδήματα έως περίπου 12.000 ευρώ, οι ιδιοκτήτες θα επωμιστούν μέρος της ζημίας με βάση ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ακίνητα ανέρχονται σε 1.560.000, ωστόσο ακόμα είναι άγνωστος ο αριθμός αυτών που έχουν πληγεί. Και αυτό, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν δηλώσει πουθενά ότι έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της νομοθεσία που ορίζει τη σχετική έκπτωση του 40% για όσους πληγούν από την πανδημία. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει προς το παρόν στην κυβέρνηση να υπολογίσει τη ζημία που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων και φυσικά το κόστος του προϋπολογισμού από τη σχεδιαζόμενη ελάφρυνσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κληθούν είτε οι ιδιοκτήτες είτε οι επαγγελματίες, που δεν έχουν δηλώσει ότι κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων, να το πράξουν.

Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν αφενός να κάνουν χρήση των διατάξεων που προβλέπουν αναστολές πληρωμής φόρων, αφετέρου θα μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να πληροφορηθεί τον αριθμό των πληγέντων ιδιοκτητών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τρία σενάρια για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων:

– Αφορολόγητα ενοίκια. Η ελάφρυνση να γίνει μέσω του φόρου εισοδήματος και συγκεκριμένα της κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Για τους μήνες που οι ιδιοκτήτες ακινήτων χάσουν το 40% του ενοικίου, θα προβλέπεται ότι το υπόλοιπο ποσό θα είναι αφορολόγητο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλουν δήλωσης «ζημίας», ενδεχομένως αυτό να γίνει μέσω του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων) κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων το 2021 (εισοδήματα 2020), καθότι η μείωση αφορά εισόδημα του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Για τα εισοδήματα αυτά, ισχύει φορολογική κλίμακα με συντελεστές 15% για τις πρώτες 12.000 ευρώ, 35% για τις επόμενες 23.000 ευρώ (από τα 12.001 έως τις 35.000 ευρώ του συνολικού ετήσιου εισοδήματος) και 45% για το υπερβάλλον ποσό (πάνω από τις 35.000 ευρώ).

– Διπλασιασμός έκπτωσης. Η έκπτωση 5% του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά (για δαπάνες συντήρησης ή ανακαίνισης) να διπλασιασθεί και να φθάσει το 10%. Δεν αποκλείεται το σενάριο αυτό να εφαρμοσθεί συνδυαστικά με το πρώτο και κύριο σενάριο των «αφορολόγητων ενοικίων».

– Μείωση ΕΝΦΙΑ. Το τρίτο σενάριο προβλέπει τη μείωση ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες των οποίων το μίσθωμα έχει συρρικνωθεί κατά 40%. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά αυτούς που πλήττονται κατ’ αναλογίαν των απωλειών που θα έχει ο καθένας. Το μέτρο θα αφορά μόνο όσους εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ στην καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης.

Παραδείγματα

1.  Ιδιοκτήτης εκμισθώνει σε πληγείσα επιχείρηση ακίνητο με μηνιαίο μίσθωμα 4.000 ευρώ. Για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και ενδεχομένως και τον Μάιο, το ενοίκιο, με βάση την απόφαση της κυβέρνησης, θα είναι μειωμένο κατά 40%. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει τα ενοίκια της ανωτέρω περιόδου να μη φορολογηθούν, ο ιδιοκτήτης θα φορολογηθεί για τα ενοίκια που εισέπραξε τους υπόλοιπους εννέα μήνες του έτους. Το ποσό που έχει χάσει από τη μείωση του ενοικίου ανέρχεται στις 4.800 ευρώ. Στην περίπτωση που φορολογούνταν για το σύνολο του ποσού (48.000 ευρώ ετησίως), θα κατέβαλλε στην εφορία το ποσό των 15.700 ευρώ. Με την αφαίρεση των ενοικίων θα πληρώσει 10.300 ευρώ. Δηλαδή θα έχει όφελος 5.400 ευρώ.

2.   Ιδιοκτήτης εκμισθώνει σε επιχείρηση ακίνητο με μηνιαίο μίσθωμα 10.000 ευρώ. Για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και ενδεχομένως και τον Μάιο, το ενοίκιο με βάση την απόφαση της κυβέρνησης θα είναι μειωμένο κατά 40%. Το ποσό που έχει απολέσει από τη μείωση του ενοικίου ανέρχεται στις 12.000 ευρώ Στην περίπτωση που φορολογούνταν για το σύνολο του ποσού, θα κατέβαλλε στην εφορία το ποσό των 48.100 ευρώ. Με την αφαίρεση των ενοικίων θα πληρώσει 34.600 ευρώ. Θα έχει όφελος 13.500 ευρώ (έχασε 12.000 από τη μείωση των ενοικίων, συνεπώς είναι κερδισμένος κατά 1.500 ευρώ). Δεν αποκλείεται ωστόσο να μπει «κόφτης», έτσι ώστε να μην προκύπτει επιπλέον όφελος.

3. Ιδιοκτήτης είναι κάτοχος τριών ακινήτων. Το ένα από αυτά το εκμισθώνει σε πληγέντα ελεύθερο επαγγελματία, με το μηνιαίο μίσθωμα να ανέρχεται στο ποσό των 800 ευρώ. Για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και ενδεχομένως και τον Μάιο, το ενοίκιο με βάση την απόφαση της κυβέρνησης θα είναι μειωμένο κατά 40%. Για τα υπόλοιπα δύο ακίνητα λαμβάνει συνολικά 1.000 ευρώ μηνιαίως. Το ποσό που έχει απολέσει από τη μείωση του ενοικίου (τους ενός μόνο) ανέρχεται στα 960 ευρώ. Στην περίπτωση που φορολογούνταν για το σύνολο του ποσού, θα πλήρωνε στην εφορία συνολικά και για τα τρία ακίνητα 5.160 ευρώ. Με την αφαίρεση των ενοικίων θα πληρώσει 4.320 ευρώ. Θα έχει όφελος 840 ευρώ, ωστόσο το ποσό που έχασε από τα ενοίκια ανέρχεται στα 960 ευρώ.

4. Στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου έχει μισθωμένο ακίνητο σε πληττόμενη επιχείρηση, με το μίσθωμα να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ μηνιαίως, το σύνολο του ποσού των τριών μηνών (3.000 ευρώ εφόσον επεκταθεί και στον Μάιο) δεν θα φορολογηθεί. Στην περίπτωση που φορολογούνταν για το σύνολο του ποσού, θα πλήρωνε στην εφορία 1.800 ευρώ. Με την αφαίρεση των ενοικίων θα πληρώσει 1.350 ευρώ. Θα έχει όφελος 450 ευρώ, ωστόσο το ποσό που έχασε από τα ενοίκια ανέρχεται στα 1.200 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή