100.000 επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν κρατικό δάνειο

100.000 επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν κρατικό δάνειο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 100.000 επιχειρήσεις αναμένεται να πιστωθεί την επόμενη εβδομάδα, εφόσον συναινέσουν και οι ίδιες με τους όρους, το κρατικό δάνειο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Από τις 139.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση χορήγησης του χαμηλότοκου δανείου, 39.000 δεν «πέρασαν» τα κριτήρια, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν μεγαλύτερο τζίρο συγκριτικά με το περυσινό έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές μικρές επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία εμφάνισαν υψηλότερο τζίρο το πρώτο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με τον τζίρο του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Οπως ήταν λογικό αυτές θα μείνουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής στην παρούσα φάση και θα μπορέσουν εφόσον ο τζίρος του Απριλίου είναι χαμηλότερος να λάβουν το δάνειο από το ελληνικό Δημόσιο. Οπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «το πρόγραμμα αυτό θα επαναληφθεί άλλη μία φορά τον Μάιο, για τις επιχειρήσεις με πολύ ζημιογόνα χρήση τον Απρίλιο».

Εφόσον και οι 100.000 κάνουν δεκτούς τους όρους που θα προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (αναμένεται να εκδοθεί τις προσεχείς μέρες) θα λάβουν κατά μέσον όρο το ποσό των 10.000 ευρώ. Βέβαια, το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένα κριτήρια που όπως προαναφέρθηκε θα αναλύονται στην απόφαση που θα εκδοθεί τις προσεχείς μέρες. Μεταξύ των κριτηρίων για τη χορήγηση του κρατικού δανείου περιλαμβάνονται η πτώση του τζίρου, τα στοιχεία των εισροών, η ένταξη σε ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση  έτσι ώστε να διαπιστωθούν τα οφέλη που έλαβαν και η μείωση των κερδών. Ειδικότερα:

• Ελέγχθηκε ο τζίρος Μαρτίου των τελευταίων τριών ετών για τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και του πρώτου τριμήνου των τελευταίων τριών ετών για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία. Με τον έλεγχο αυτό θέλει τα οικονομικό επιτελείο να διαπιστώσει σε κανονικές συνθήκες τον τζίρο που έκανε κάθε επιχείρηση το συγκεκριμένο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί η ζημία.

• Σε όσες επιχειρήσεις έκαναν χρήση των ευνοϊκών μέτρων που προβλέπουν την αναστολή συμβάσεων και την πληρωμή των εργαζομένων από το κράτος με το ποσό των 800 ευρώ, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθεί το ποσό του κρατικού δανείου.

• Για τη χορήγηση του δανείου αλλά και το ποσό που θα λάβει κάθε μία επιχείρηση λήφθηκε υπόψη και η μείωση των κερδών.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να πιστώσει στις αρχές Μαΐου τα ποσά στις επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν από το σύστημα. Σημειώνεται ότι όσες επιχειρήσεις επελέγησαν για τη χορήγηση του δανείου θα πρέπει να το αποπληρώσουν σε διάστημα πέντε ετών με περίοδο χάριτος τον πρώτο χρόνο. Το πλεονέκτημα της δράσης είναι ότι τα κεφάλαια κίνησης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες των τραπεζών.  Αυτά τα δεδομένα θα εμφανιστούν στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, όπως επίσης οι όροι των δανείων π.χ. το επιτόκιο και όσοι συμφωνούν απλώς θα κλικάρουν και θα πιστώνεται το ποσό στον λογαριασμό τους.  Για την καταβολή του κρατικού δανείου όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN και αμέσως μετά, οι ενισχύσεις θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελούμενων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος Taxis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή