Ηλεκτρονικά η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας

Ηλεκτρονικά η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονικά θα μπορούν να λαμβάνουν από την ερχόμενη εβδομάδα αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας περίπου 1,5 εκατ. μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Πιερρακάκη, υπέγραψε χθες τη σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία γίνονται σταδιακά, μέσα στο επόμενο δίμηνο, ηλεκτρονικές μια σειρά από υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολουμένους και αγρότες της χώρας.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους μη μισθωτούς να εκτελούν ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου και χωρίς επίσκεψη σε μονάδα του e-ΕΦΚΑ τις εξής 6 συναλλαγές:

1. Χορήγηση βεβαίωσης υποβολής απογραφικής δήλωσης για έναρξη στην ΑΑΔΕ.

2. Χορήγηση βεβαίωσης για μεταβολή δραστηριότητας.

3. Χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στον e-ΕΦΚΑ.

4. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας.

5. Υποβολή απογραφικού δελτίου για αγρότες.

6. Εκδοση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Αμεσα θα γίνεται η ηλεκτρονική έκδοση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας καθώς και η χορήγηση βεβαίωσης υποβολής απογραφικής δήλωσης για έναρξη στην ΑΑΔΕ. Για τις υπόλοιπες 4 υπηρεσίες θα χρειαστούν ένας με δύο μήνες προκειμένου να εκτελούνται ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, με την απόφαση αυτή καταργείται η γραφειοκρατία, που ανάγκαζε για χρόνια τους ασφαλισμένους σε αυτοπρόσωπη παρουσία σε υπηρεσίες των ασφαλιστικών οργανισμών και ταλαιπωρία. Ειδικά για την ηλεκτρονική έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους της χώρας, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι πρόκειται για πάγιο και διαρκές αίτημα των επιστημονικών φορέων της χώρας μας. «Ετσι, από την επόμενη εβδομάδα κανένας δεν θα χρειάζεται να πάει αυτοπροσώπως σε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και να περιμένει σε ουρές για το αποδεικτικό της ασφαλιστικής του ενημερότητας. Θα μπορεί να το έχει στο γραφείο του ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο κ. Βρούτσης, για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση καταπολεμάει τη γραφειοκρατία και λύνει χρόνια προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη.

Να σημειωθεί ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, με άλλη υπουργική απόφαση οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας και τέθηκαν σε εφαρμογή διατάξεις του περυσινού νόμου για τις 120 δόσεις. Τα νέα δεδομένα ισχύουν από την Πρωτομαγιά. Ετσι, αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας  e-ΕΦΚΑ θα απαιτείται πλέον, μεταξύ άλλων, και για την εξόφληση τίτλων πληρωμής ή την είσπραξη όλων των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων των επιχειρήσεων από το Δημόσιο και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης εφόσον το ακαθάριστο ποσό του κάθε τίτλου ή της κάθε εκκαθαρισμένης απαίτησης υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Οπως επίσης, αποδεικτικό θα απαιτείται και για τη σύναψη και την ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων από τράπεζες για ποσό άνω των 6.000 ευρώ.

Η ισχύς του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, ανεξαρτήτως της πράξης ή συναλλαγής για την οποία ζητείται, ορίζεται σε 6 μήνες αν δεν υφίσταται οφειλή ή υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, και σε 2 μήνες αν υφίσταται ρυθμισμένη οφειλή και οι όροι της ρύθμισης τηρούνται.

Παράταση σε ΑΠΔ Μαρτίου

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας, προχώρησε χθες στην παράταση της προθεσμίας υποβολής αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) για τη μισθολογική περίοδο απασχόλησης Μαρτίου 2020, έως τις 15 Μαΐου. Θα υπάρξει μόνο μία ΑΠΔ, στην οποία θα υπάρχει διακριτός τύπος αποδοχών αναλόγως με το ποιος είναι υπόχρεος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, οι εργοδότες θα μπορούν να αναγράφουν την πραγματική ημερομηνία αναστολής των συμβάσεων, ενώ δεν θα διενεργείται έλεγχος με την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Προσοχή. Η παράταση αφορά μόνο τις επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων είτε είχε ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή