Πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου δανείων ύψους 1,3 δισ. για ΜμΕ

Πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου δανείων ύψους 1,3 δισ. για ΜμΕ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό έως 1,3 δισ. ευρώ θα διατεθεί μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και των τραπεζών για το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε χθες και αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας CΟVΙD-19.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η ΕΑΤ, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), θα επιδοτεί το επιτόκιο για δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια η καταβολή των τόκων θα επιβαρύνει την ίδια την επιχείρηση. Το ύψος του επιτοκίου για τα δάνεια που θα δοθούν θα καθορίζεται από την πολιτική κάθε τράπεζας, αλλά όπως διευκρινίζεται στη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΑΤ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8% για όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό θα επιδοτείται, δηλαδή τα δύο πρώτα χρόνια. Για το συγκεκριμένο διάστημα το επιτόκιο θα παραμένει σταθερό, ενώ η επιδότηση δεν καλύπτει την εισφορά του νόμου 128/75 καθώς και τόκους υπερημερίας που πιθανόν να δημιουργηθούν.

Το ύψος κάθε δανείου που μπορεί να πάρει κάθε επιχείρηση μπορεί να φτάσει:

• Eως το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης.

• Eως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους. Στην περίπτωση των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων χρηματοδοτείται με επιδοτούμενο επιτόκιο έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών. Εφόσον τα παραπάνω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων. Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευσή του (εφάπαξ ή από την πρώτη τμηματική εκταμίευση). Το δάνειο μπορεί να χορηγηθεί με δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλονται μόνον τόκοι.

Βασικό κριτήριο για τη λήψη της επιδότησης επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο αυτά έτη, ενώ προϋπόθεση της επιδότησης είναι κατά τον χρόνο εκταμίευσης των επιδοτούμενων τόκων όπως αυτός ορίζεται στη δανειακή σύμβαση, η επιχείρηση να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ προέρχεται κατά 40% από το ταμείο επανεκκίνησης που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της ΕΑΤ, ενώ στο 60% ανέρχεται η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αποτελεί τους συνολικούς πόρους που διατίθενται από τις τράπεζες και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για δάνεια επενδυτικού σκοπού, που θα συνεχιστούν.

Προκειμένου μια επιχείρηση να συμμετάσχει πρέπει να ανήκει σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ, ενώ το αίτημα θα υποβάλλεται στις συνεργαζόμενες τράπεζες, δηλαδή στις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής καθώς και τις Συνεταιριστικές Παγκρήτια, Τράπεζα Χανίων, Τράπεζα Ηπείρου, Τράπεζα Θεσσαλίας και Τράπεζα Καρδίτσας.

Το αίτημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στον δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr και με την υποβολή η ενδιαφερόμενη επιχείρηση θα επιλέγει και την τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.

Ο έλεγχος

Η τράπεζα με τη σειρά της θα επιβεβαιώσει τον ΚΑΔ βάσει των στοιχείων που θα προσκομίσει η επιχείρηση και συνεπώς την ορθότητα της επιλεξιμότητας. Ο έλεγχος της διατήρησης από την επιχείρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων που απασχολούσε στις 19 Μαρτίου 2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη» για δύο έτη, θα πραγματοποιείται από την ΕΑΤ στις 31 Ιανουαρίου για τα έτη 2021 και 2022 ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «Εργάνη» και θα ενημερώνονται ανάλογα οι τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή