Εως τις 5 Μαΐου η πληρωμή εισφορών Μαρτίου

Εως τις 5 Μαΐου η πληρωμή εισφορών Μαρτίου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία έως την Τρίτη 5 Μαΐου έχουν οι περίπου 1,2 εκατ. μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες προκειμένου να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές Μαρτίου. Μάλιστα, ειδικά για τους περίπου 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (όχι όμως και τους αγρότες) παραμένει ως επιλογή, εφόσον ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, είτε η εμπρόθεσμη πληρωμή με έκπτωση 25%, είτε η πληρωμή σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της 1ης δόσης έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Μαρτίου 2020 αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ  και αφορούν τους 1.211.406  ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες. Καθώς δε, υπήρξε παράταση στην πληρωμή των εισφορών Φεβρουαρίου έως τις 20 Απριλίου, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, η καταληκτική ημερομηνία των πληρωμών ορίστηκε η Τρίτη 5 Μαΐου. Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να επιλέξουν:

α. Την πληρωμή της εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική τους κατηγορία. Μάλιστα, ισχύει ακόμη η δυνατότητα μείωσης της εισφοράς κατά 25%, εφόσον έχουν εξοφληθεί, ή εξοφληθούν έως τις 5 Μαΐου οι εισφορές του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020. Προσοχή όμως. Οι εισφορές των δύο προηγούμενων μηνών (Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου) δεν θα έχουν έκπτωση.

β. Την πληρωμή της εισφοράς σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της 1ης δόσης έως 30/9/2020 εφόσον εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους. 

Μάλιστα, από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ διευκρινίζεται ότι:

α. Οσοι επιλέξουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα χωρίς έκπτωση, θα διατηρήσουν το επίπεδο της ανταποδοτικής σύνταξης που έχουν σχεδιάσει, καθώς με την επιλογή της έκπτωσης, προσαρμόζονται αναλογικά οι συντάξιμες αποδοχές του Μαρτίου 2020 (μείωση 25%).

β. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή της μειωμένης εισφοράς είναι αφενός να εξοφληθεί το ειδοποιητήριο μέχρι την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 και αφετέρου να έχουν εξοφληθεί οι εισφορές του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 (ακόμη και αν πληρωθούν στις 5 Μαΐου μαζί με την εισφορά του Μαρτίου).

γ. Η δυνατότητα πληρωμής σε τέσσερις δόσεις χωρίς προσαυξήσεις αφορά μόνον όσους εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τους Κωδικούς Ασκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχουν ανακοινωθεί.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου του 2020 και εφεξής πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF). Συνεπώς, θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώριση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.

Ρύθμιση σε 12 δόσεις

Να σημειωθεί, επίσης, ότι με παλαιότερη εγκύκλιό του ο e-ΕΦΚΑ δίνει τη δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για οφειλές στα ταμεία, οι οποίες κατέστησαν απαιτητές από την 29/2/2020, χωρίς να χάνονται παλαιότερες ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίζεται ότι για τις οφειλές που καθίστανται απαιτητές από 29 Φεβρουαρίου 2020 και εφεξής, είναι δυνατή η υπαγωγή τους σε παράλληλη ρύθμιση δώδεκα δόσεων, διατηρώντας σε ισχύ την ευνοϊκή ρύθμιση των νόμων 4321/2015 και 4305/2014.

Προσοχή όμως. Πιθανές οφειλές πριν από την κρίσιμη ημερομηνία θα πρέπει να εξοφληθούν ολοσχερώς προκειμένου να διατηρηθούν οι εν λόγω ευνοϊκές ρυθμίσεις. Επίσης, ο οφειλέτης που θα ρυθμίσει τις οφειλές του σε έως 12 δόσεις, θα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους της παράλληλης ρύθμισης προκειμένου να διατηρηθούν τα ευεργετήματα της ευνοϊκής ρύθμισης. Τέλος, ορίζεται πως τυχόν νεότερες οφειλές δύναται να ενταχθούν σε νέο δωδεκάμηνο διακανονισμό μόνο σε περίπτωση ολοκλήρωσης (εξόφλησης) της παράλληλης πάγιας ρύθμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή