«Οχι» σε επέκταση προστασίας πρώτης κατοικίας από θεσμούς

«Οχι» σε επέκταση προστασίας πρώτης κατοικίας από θεσμούς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται πλέον η τύχη των δανειοληπτών όσον αφορά την προστασία της πρώτης τους κατοικίας, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών, που έληξε χθες άκαρπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια συμβιβασμού συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Το οικονομικό επιτελείο συνάντησε την κάθετη αντίδραση των επικεφαλής των θεσμών στο ενδεχόμενο παράτασης και κυρίως διεύρυνσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας και για όσους δανειολήπτες πλήττονται από τον κορωνοϊό, με συνέπεια η λύση πλέον να αναζητείται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε σχετική επέκταση του μέτρου της προστασίας υπήρξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις διατύπωσαν και οι άλλοι εκπρόσωποι των θεσμών, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώθηκε, η παράταση θα πρέπει να δοθεί μόνο για όσους είχαν ενταχθεί ήδη στην πλατφόρμα και λόγω της κρίσης δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτηση για την προστασία της πρώτης τους κατοικίας.

Αντιθέτως, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ένταξη σε καθεστώς προστασίας όλων όσων πλήττονται από την κρίση, με βάση τα ΑΦΜ πολιτών των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και επιχειρηματιών που έχουν στεγαστικό δάνειο και ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ. Δυνητικά πρόκειται για 1,7 εκατομμύριο ΑΦΜ, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πόσοι από αυτούς διαθέτουν στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία και πόσοι πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια της προστασίας, δηλαδή έχουν οφειλή από στεγαστικό δάνειο έως 130.000 ευρώ, πρώτη κατοικία αξίας 250.000 ευρώ και περιουσία που δεν ξεπερνάει τις 80.000 ευρώ. Τα κριτήρια αυτά ισχύουν σήμερα προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στην πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία. Ετσι, δεν είναι δυνατόν ακόμη να προσδιοριστεί πόσοι, με βάση τα ΑΦΜ των πολιτών που επηρεάζονται από την κρίση, συγκεντρώνουν συνδυαστικά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, ώστε να καθοριστεί πόσοι τελικώς μπορούν να επωφεληθούν από την επέκταση της προστασίας.

Να σημειωθεί ότι το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας λήγει τυπικά σήμερα Πέμπτη και, με βάση το ισχύον καθεστώς, αίτηση για προστασία της πρώτης κατοικίας τους μπορούν να κάνουν μόνο όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από στεγαστικό δάνειο έως και τα τέλη του 2018 και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Αφορά, δηλαδή, όσους το δάνειό τους έχει «κοκκινίσει» πολύ πριν από τη νέα κρίση που προκαλεί η πανδημία.

Νωρίτερα χθες, στη τοποθέτησή του σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Κόκκινα δάνεια: Η νέα πραγματικότητα», ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα ετοιμάζει πλέγμα μέτρων, το οποίο θα είχε ήδη εφαρμοστεί αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Οπως δήλωσε, ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος προς το καλοκαίρι, καθώς τώρα η οικονομία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο λόγω της πανδημίας. Θα διασφαλιστεί ότι τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα μείνουν χωρίς πρώτη κατοικία, σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, προσθέτοντας πως στον νόμο θα υπάρξει πρόβλεψη επιδότησης ενοικίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή