Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν χαμηλότοκο δάνειο από το κράτος

Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν χαμηλότοκο δάνειο από το κράτος

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αργότερο μέχρι τις 10 Μαΐου θα έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των 90.000 και πλέον επιχειρήσεων το κρατικό δάνειο (επιστρεπτέα προκαταβολή) συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι όροι με βάση όσα ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο είναι ιδιαίτερα δελεαστικοί καθώς το επιτόκιο δεν ξεπερνάει το 1%, ενώ η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει το 2022. Ουσιαστικά η κυβέρνηση παρέχει περίοδο χάριτος 19 μηνών και από τον Ιανουάριο του 2022 θα ξεκινήσει η αποπληρωμή του ποσού σε 40 δόσεις.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν ακόμα και σε αυτές που θα λάβουν το κρατικό δάνειο της πρώτης φάσης να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στα τέλη Μαΐου, προκειμένου να στηριχθούν λαμβάνοντας επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή το κρατικό δάνειο των δύο φάσεων θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Πρώτη φάση

Περισσότερες από 139.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για την ένταξη στο κρατικό δάνειο. Από αυτές, περίπου 90.000 πληρούσαν τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η μείωση του τζίρου για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία με μείωση του κύκλου εργασιών κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, 2018, 2017. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία εφόσον παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα με έναν βασικό αλγόριθμο ως εξής: Λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του κύκλου εργασιών του 2020 με τον κύκλο εργασιών των προηγούμενων ετών. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη οι εισροές και οι εκροές και το τελικό κέρδος της επιχείρησης κατά το προαναφερόμενο διάστημα. Στην περίπτωση κατά την οποία η επιχείρηση έχει θέσει σε αναστολή συμβάσεων όλους ή τμήμα των εργαζομένων την 21η Απριλίου 2020, θα λαμβάνεται υπόψη και θα απομειώνεται το ποσό του κρατικού δανείου.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, το βασικό κριτήριο είναι η μείωση του τζίρου, όχι ολόκληρη όμως, αλλά αυτή που αντιστοιχεί στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και το περιθώριο κέρδους της. Επί της ουσίας δεν λαμβάνονται υπόψη τα αγαθά και οι υπηρεσίες που συνήθως αγοράζει από τρίτους, για να προσφέρει τα δικά της αγαθά ή υπηρεσίες, όπως αυτά απεικονίζονται στη διαφορά εκροών – εισροών. Τα ελάχιστα ποσά που θα λάβουν είναι:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζομένους.

γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζομένους.

δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζομένους.

ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζομένους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Οπως προαναφέρθηκε, η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022  –υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/2021– και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης θα εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο Taxisnet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν εκ νέου αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο Taxisnet.

Το επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη». Είναι η ρήτρα απασχόλησης που υπάρχει σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα.

Δεύτερη φάση

Η πίστωση του επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2020. Θα εξεταστούν ο τζίρος του Απριλίου και του Μαΐου, με στόχο το οικονομικό επιτελείο να έχει ακριβή εικόνα της κατάστασης κάθε επιχείρησης. Στον νέο κύκλο θα μπορούν να συμμετάσχουν:

• Επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια της πρώτης φάσης. Δηλαδή δεν είχαν την ελάχιστη πτώση του τζίρου που προέβλεπαν οι όροι που τέθηκαν από την κυβέρνηση.

• Επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο της πρώτης φάσης και συνεχίζουν να έχουν μεγάλη μείωση του τζίρου.

• Οσες επιχειρήσεις δεν θα ενταχθούν σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ουσιαστικά πρόκειται για επιχειρήσεις που το προφίλ τους δεν επιτρέπει να λάβουν ενισχύσεις από την Ε.Ε. καθώς και από τον τραπεζικό τομέα. Δεν αποκλείεται για αυτές τις επιχειρήσεις να υπάρχουν και σκληρότεροι όροι για τη χρηματοδότησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή