Κατά 30%-35% μειώθηκαν τα έσοδα τον Απρίλιο

Κατά 30%-35% μειώθηκαν τα έσοδα τον Απρίλιο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τονωτικές ενέσεις με τις εκπτώσεις φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να στηρίξουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος τον Απρίλιο παρουσίασε μείωση εσόδων της τάξης του 30%-35%. Ωστόσο, όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στις εκπτώσεις, οι απώλειες θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερες. Η μείωση αυτή, με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών, μεταφράζεται σε απώλειες εσόδων της τάξης περίπου 1,15 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και οι μειώσεις των φόρων κατά τον μήνα Μάρτιο, συνολικά οι απώλειες φθάνουν το 1,4-1,5 δισ. ευρώ. Η μείωση της κατανάλωσης έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση των εσόδων από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, εξέλιξη που υπολογίζουν να αλλάξει με τη μερική άρση των μέτρων και το άνοιγμα των καταστημάτων. 

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση εκτιμούν ότι ο τζίρος των καταστημάτων θα είναι μειωμένος διότι θα δουλεύουν με περιορισμούς, κυρίως η εστίαση, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται σημαντικά τα έσοδα εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι απώλειες από τον ΦΠΑ, χωρίς να είναι γνωστό πώς θα κινηθεί ο τουριστικός κλάδος το καλοκαίρι, υπολογίζονται σε περίπου 4-5 δισ. ευρώ ή διαφορετικά μείωση της τάξης του 25% περίπου. Για το 2020 η κυβέρνηση με βάση την εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Βουλή, για το 2020 έχει προβλέψει έσοδα από τον ΦΠΑ ύψους 18,2 δισ. ευρώ και, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια, στην καλύτερη περίπτωση να εισπραχθούν περί τα 13-14 δισ. ευρώ.

Και εάν σε όλα αυτά προστεθούν και οι νέες ρυθμίσεις που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις προκειμένου να αποπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τότε η υστέρηση στα έσοδα θα είναι μεγάλη και σχεδόν αδύνατον να καλυφθεί. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει παράσχει τετράμηνη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια νέα έκτακτη ρύθμιση προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην εξόφληση των φορολογικών τους οφειλών, οι οποίες αναμένεται να συσσωρευτούν από τον Σεπτέμβριο και μετά, καθώς στους φόρους που έχουν ανασταλεί θα έρθουν να προστεθούν ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο ΕΝΦΙΑ του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκτακτη ρύθμιση θα είναι δέκα μηνιαίων δόσεων με χαμηλό επιτόκιο και θα αφορά μόνο την αποπληρωμή των φόρων και χρεών που δημιουργούνται αποκλειστικά από την κρίση του κορωνοϊού.

Αγνωστο ακόμα παραμένει το τι θα γίνει με τις φορολογικές δηλώσεις. Εάν δηλαδή θα παραταθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ή εάν θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

Στην πρώτη περίπτωση η παράταση των δηλώσεων θα οδηγήσει και στην παράταση πληρωμής των σχετικών φόρων. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν οι τρεις διμηνιαίες δόσεις να σπάσουν σε 8 μηνιαίες. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 191.449 (για το 24% προκύπτει φόρος και οι άλλες είναι μηδενικές και πιστωτικές) δηλώσεις, όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν υποβληθεί 605.449 δηλώσεις, δηλαδή μείωση της τάξης του 68,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή