Στο τραπέζι η αναβολή του σχεδίου πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ

Στο τραπέζι η αναβολή του σχεδίου πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα σχεδιάζει τουλάχιστον δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως τα τέλη του έτους, ενώ στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχει τεθεί η αναβολή της πρόωρης αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και να καλυφθούν οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

«Τα σχέδιά μας κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις έως τα τέλη του έτους, για την άντληση 4 δισ. ευρώ», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της κυβέρνησης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη διάρκεια των νέων ομολόγων. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει στις αγορές και πάλι τους αμέσως επόμενους μήνες και εντός του καλοκαιριού. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, τα σχέδια για μείωση του ύψους των εκδόσεων εντόκων γραμματίων που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για φέτος, ματαιώνονται, με τις εκδόσεις να κινούνται τελικά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (στα 12,5 δισ. ευρώ).

Μετά την πρώτη πρόωρη αποπληρωμή ύψους 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το 2019, το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε μια δεύτερη αποπληρωμή, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, προς το Ταμείο φέτος για δάνεια που έληγαν το 2021, και το σχέδιο αυτό επίσης θα αναθεωρηθεί. «Ισως θα αναβάλλουμε τα σχέδια να αποπληρώσουμε πρόωρα το ΔΝΤ, δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Δεύτερος αξιωματούχος διευκρίνισε, πάντως, στο πρακτορείο ότι η αναπροσαρμογή της στρατηγικής δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου επικεντρώνεται κυρίως στην αλλαγή της χρήσης των εσόδων από τον δανεισμό και δεν συνιστά απαραιτήτως αλλαγή στην ευρύτερη χρηματοδοτική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή