Κομισιόν: Στην Ελλάδα η βαθύτερη ύφεση εντός Ε.Ε. για το 2020

Κομισιόν: Στην Ελλάδα η βαθύτερη ύφεση εντός Ε.Ε. για το 2020

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιο βαθιά ύφεση στην Ε.Ε. θα έχει φέτος η Ελλάδα, σύμφωνα με την εαρινή πρόγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα συρρικνωθεί κατά 9,75% φέτος, με την ανεργία να αυξάνεται στο 19,9% και το δημοσιονομικό ισοζύγιο να βυθίζεται εκ νέου σε έλλειμμα, ύψους 6,4% του ΑΕΠ για το 2020. Το 2021 προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη, με μεγέθυνση 7,9%, μείωση της ανεργίας στο 16,8% και περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ.

Το δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί φέτος, φτάνοντας στο 196,4% του ΑΕΠ, πέφτοντας το 2021 στο 182,6% του ΑΕΠ.

Πλην της Ελλάδας, τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη θα έχουν το 2020 η Ιταλία (-9,5%), η Ισπανία (-9,4%) και η Γαλλία (-8,2%). Συνολικά, η οικονομία της Ε.Ε. θα συρρικνωθεί κατά 7,5% και η οικονομία της Ευρωζώνης κατά 7,75%.

Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ στα χρονικά της Ε.Ε. Η ανάκαμψη το 2021 προβλέπεται να είναι ισχυρή – 6,1% για την Ε.Ε. και 6,3% για την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Πάολο Τζεντιλόνι, το ΑΕΠ της Ένωσης στο τέλος του 2021 αναμένεται να είναι κατά 3% χαμηλότερο από την πρόγνωση του περασμένου φθινοπώρου. Μάλιστα, στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι σε περίπτωση νέας έξαρσης του ιού εντός του έτους, η μείωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ μπορεί να είναι ως και τρεις ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή