Κόντρα στις «μαύρες» προβλέψεις, τα ελληνικά ομόλογα αντέχουν

Κόντρα στις «μαύρες» προβλέψεις, τα ελληνικά ομόλογα αντέχουν

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ ψύχραιμη ήταν η «απάντηση» της ελληνικής αγοράς ομολόγων το τελευταίο διήμερο, παρά τις ιδιαίτερα δυσοίωνες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα λόγω του σοκ της πανδημίας, και παρά τα εμπόδια που έβαλε το γερμανικό δικαστήριο στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Παράλληλα, σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στη χθεσινή δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων, όπου το επιτόκιο κινήθηκε πτωτικά.

«Δίχτυ ασφαλείας»

Πηγές της αγοράς αποδίδουν την ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι στο γεγονός ότι, αντίθετα με το παρελθόν, οι επενδυτές δεν ανησυχούν για μία νέα κρίση χρέους στη χώρα ούτε για αποκλεισμό της από τις αγορές, καθώς πλέον η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό «δίχτυ ασφαλείας».

Το ελληνικό spread έναντι της Γερμανίας υποχώρησε το τελευταίο διήμερο από τις 271 μονάδες βάσης στις 267 μ.β. (λόγω της ισχυρής ανόδου των γερμανικών αποδόσεων), ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών αυξήθηκαν ελάχιστα και στο 2,153% χθες από 2,145% τη Δευτέρα, δηλαδή κατά μόλις 0,4%. Την ίδια στιγμή, σχετικά ήρεμη ήταν και η αντίδραση των ιταλικών ομολόγων με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται στο 1,874% μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, από 1,755% πριν.

Οπως εξηγούν στην «Κ» παράγοντες της αγοράς, η αίσθηση αυτή τη στιγμή είναι πως η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τη στρατηγική της εφόσον και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει νόμιμο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PSPP. Επίσης, οι αγορές γενικότερα τείνουν το τελευταίο διάστημα να αγνοούν κάπως τα αρνητικά νέα γιατί υπάρχει το θετικό που είναι η επανεκκίνηση των οικονομιών σχετικά νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Σε ό,τι αφορά τις εξαιρετικά δυσοίωνες εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση 9,7% στην Ελλάδα φέτος, αύξηση του χρέους και επιδείνωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, η αγορά φαίνεται πως έχει ήδη αποτιμήσει ότι το «χτύπημα» στη ελληνική οικονομία από την πανδημία θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Οι περισσότεροι αναλυτές έχουν εκτιμήσει πως το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί κοντά στο 200% του ΑΕΠ φέτος, ενώ έχουν δώσει πολύ πιο… εφιαλτικές προβλέψεις για την οικονομία από ό,τι η Κομισιόν. Για παράδειγμα, η Capital Economics εκτιμά πως η ύφεση θα φτάσει φέτος το 15%, η UniCredit και η Scope Ratings την τοποθετούν γύρω στο 18% και η Morgan Stanley στο δυσμενές σενάριο την τοποθετεί έως το 21,3%.

Σε ό,τι αφορά το νέο QE (PEPP), ακόμα και να μην αυξηθεί το μέγεθός του, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα έως και 16 δισ. ευρώ, καλύπτοντας ουσιαστικά την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας φέτος (8-9 δισ. ευρώ). Αυτό σε συνδυασμό με το ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους και το αξιοπρεπές «μαξιλάρι» ρευστότητας που διατηρεί η Ελλάδα, προσφέρουν σημαντικό «δίχτυ ασφαλείας» στα ελληνικά ομόλογα.

Θετικό κλίμα

Ανάλογα ψύχραιμο ήταν και το κλίμα στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων τριών μηνών, από όπου ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 0,28% από 0,29% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στη χθεσινή έκδοση οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάστηκε να συμμετάσχουν καθώς η ζήτηση από τους ξένους επενδυτές ήταν υψηλή. Οπως εξηγούν, στη δευτερογενή αγορά υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα ελληνικά έντοκα, με αποτέλεσμα τα εξάμηνα έντοκα που αγόρασαν οι ελληνικές τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα, να τα πουλήσουν σε ξένους επενδυτές. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να δώσουν τα έντοκα κάνοντας χρήση του προγράμματός TLTRO της ΕΚΤ, αντλώντας έτσι φθηνή ρευστότητα με επιτόκιο -0,75%, και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή