Τα δύο σενάρια στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων

Τα δύο σενάρια στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων που κλήθηκαν να συμβάλουν στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μέσω της μείωσης των μισθωμάτων κατά 40% σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και ενδεχομένως κάποια από αυτά να εφαρμοστούν φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας, χθες, στο Mega ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων και αυτό που εξετάζεται τώρα είναι εάν θα ισχύσει εντός του 2020 ή θα ενεργοποιηθεί με τις φορολογικές δηλώσεις του 2021. Ο υπουργός πάντως κατέστησε σαφές πως οι φορολογούμενοι που βλέπουν τα εισοδήματά τους από την εκμίσθωση ακινήτων να μειώνονται φέτος λόγω της πανδημίας θα κληθούν να υποβάλουν ειδική δήλωση ζημιών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου να δηλώσουν τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει καθώς και την απόδειξη καταβολής των μειωμένων μισθωμάτων. Tο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται δύο σενάρια για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων:

1. Αφορολόγητα ενοίκια. Η ελάφρυνση να γίνει μέσω του φόρου εισοδήματος και συγκεκριμένα της κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Για τους μήνες που οι ιδιοκτήτες ακινήτων χάσουν το 40% του ενοικίου, θα προβλέπεται ότι το υπόλοιπο ποσό θα είναι αφορολόγητο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση ζημίας. Η μείωση αφορά εισόδημα του τρέχοντος έτους, κάτι που σημαίνει ότι θα καταβάλουν χαμηλότερο φόρο το 2021. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Για τα εισοδήματα αυτά ισχύει φορολογική κλίμακα με συντελεστές 15% για τις πρώτες 12.000 ευρώ, 35% για τις επόμενες 23.000 ευρώ (από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ του συνολικού ετήσιου εισοδήματος) και 45% για το υπερβάλλον ποσό (πάνω από τις 35.000 ευρώ).

Παράδειγμα: Ιδιοκτήτης εκμισθώνει σε πληγείσα επιχείρηση ακίνητο με μηνιαίο μίσθωμα 4.000 ευρώ. Για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και ενδεχομένως και τον Μάιο, το ενοίκιο, με βάση την απόφαση της κυβέρνησης, θα είναι μειωμένο κατά 40%.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει τα ενοίκια της ανωτέρω περιόδου να μη φορολογηθούν, ο ιδιοκτήτης θα φορολογηθεί για τα ενοίκια που εισέπραξε τους υπόλοιπους εννέα μήνες του έτους. Το ποσό που έχει χάσει από τη μείωση του ενοικίου ανέρχεται στις 4.800 ευρώ. Στην περίπτωση που φορολογούνταν για το σύνολο του ποσού (48.000 ευρώ ετησίως), θα κατέβαλε στην εφορία το ποσό των 15.700 ευρώ. Με την αφαίρεση των ενοικίων θα πληρώσει 10.300 ευρώ. Δηλαδή θα έχει όφελος 5.400 ευρώ.

2. Διπλασιασμός έκπτωσης. Η έκπτωση 5% του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά (για δαπάνες συντήρησης ή ανακαίνισης) να διπλασιασθεί και να φθάσει το 10%. Δεν αποκλείεται το σενάριο αυτό να εφαρμοσθεί συνδυαστικά με το πρώτο σενάριο των «αφορολόγητων ενοικίων». Δεν δεν αποκλείεται και μια έκπτωση στον φετινό ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες επλήγησαν από τη μείωση των μισθωμάτων και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο.

Δεν αλλάζει το όριο για τις e-αποδείξεις

Στα ίδια επίπεδα προτίθεται να διατηρήσει το όριο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις το οικονομικό επιτελείο, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση έχει συρρικνωθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας και πολλοί φορολογούμενοι πιθανώς να μην μπορέσουν να καλύψουν το όριο του 30%, με αποτέλεσμα να κληθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο.

Μιλώντας για το θέμα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να μειώσει το όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, αφού διαπιστώνεται ότι μαζεύονταν πολύ περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις το προηγούμενο διάστημα, καθώς η κοινωνία λειτουργούσε με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ωστόσο, η κατανάλωση αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τα σούπερ μάρκετ, δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων ήταν σε «καραντίνα». Οσοι λοιπόν φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις, θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή