Παρατείνεται έως τον Ιούλιο 2022 η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ

Παρατείνεται έως τον Ιούλιο 2022 η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση της λειτουργίας για δύο έτη, έως τον Ιούλιο 2022, έλαβε το ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ταμείου, Αρης Ξενόφος, προεξοφλεί καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων λόγω της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού.

Μιλώντας προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ. Ξενόφος ανέφερε ότι τουλάχιστον τρεις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις θα καθυστερήσουν, καθώς αυτό επιβάλλουν τόσο τα μέτρα περιορισμού κίνησης και τήρησης των αποστάσεων όσο και χρηματοοικονομικές συνθήκες. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ρίσκο, που αναπόφευκτα θα συμπεριληφθεί στα προσφερόμενα τιμήματα που θα λαμβάναμε», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αντί έντονης ανάπτυξης του ΑΕΠ, η χώρα αναμένεται φέτος να δεχθεί μείωση που κυμαίνεται από 4,7% έως 8,9%. Ετσι, το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε κινήσεις, που θα μπορούσαν να φέρουν έσοδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

Υπενθυμίζεται πως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 περιελάμβανε έσοδα ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Με βάση όσα είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, τα έσοδα πλέον αναμένονται μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την ολοκλήρωση της πώλησης της «Ελληνικόν Α.Ε.» και το (προκαταβαλλόμενο) έσοδο που τη συνοδεύει. Το κλείσιμο της συναλλαγής αυτής, ο κ. Ξενόφος τοποθέτησε χρονικά μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ βλέπει καθυστερήσεις στην πώληση του 30% του ΔΑΑ, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Για την πώληση των δύο ΔΕΠΑ αναμένεται η ανακοίνωση των ενδιαφερόμενων, συνολικά 18 για τις δύο εταιρείες, τον ερχόμενο μήνα, ενώ η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα πρέπει να αναμένεται ύστερα από 6 έως 8 μήνες.

Τέλος, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η κυβέρνηση έδωσε δύο χρόνια παράταση στη ζωή του ΤΑΙΠΕΔ, που έληγε τον ερχόμενο Ιούλιο. Η νέα παράταση προβλέπει τη λειτουργία του Ταμείου μέχρι την 1η Ιουλίου 2022, που βέβαια δεν είναι επαρκής για να ολοκληρώσει το Ταμείο το έργο του, είναι ωστόσο αρκετή ώστε να δώσει τον κατάλληλο χρόνο στην κυβέρνηση να εξετάσει τις οποιεσδήποτε νέες κινήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή