Στα 12,6 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος του ιού φέτος

Στα 12,6 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος του ιού φέτος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 6,9% του ΑΕΠ ή 12,6 δισ. ευρώ ανέρχεται η δημοσιονομική επίπτωση του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία το 2020, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ένα επιπλέον ποσό 2,9% του ΑΕΠ ή 6 δισ. ευρώ θα είναι το κόστος για την επόμενη χρονιά.

Οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε έκθεση της Επιτροπής, που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών για το χθεσινό Eurogroup.

Η έκθεση περιέχει πίνακα για την «ποσοτικοποίηση της δημοσιονομικής επίπτωσης της κρίσης COVID-19», βασισμένο στη διαφορά μεταξύ των δημοσιονομικών προβλέψεων του φθινοπώρου του 2019 και αυτών της άνοιξης του 2020, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα και έχουν λάβει υπόψη τους τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ειδικά για την Ελλάδα, η Κομισιόν αναφέρει ότι υπολογίστηκε η διαφορά μεταξύ της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας του 2019 και της αντίστοιχης του Απριλίου, που διεξήγαγαν οι θεσμοί.

Με τα μεγέθη αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, κατά μέσον όρο η δημοσιονομική επίπτωση εκτιμάται σε 7,4% του ΑΕΠ των κρατών-μελών για φέτος και σε 2,3% του ΑΕΠ για το 2021.

Συνολικά, οι προϋπολογισμοί των  κρατών-μελών θα επιβαρυνθούν με 832,9 δισ. ευρώ φέτος, λόγω κορωνοϊού και με 281,7 δισ. ευρώ το 2021.

Τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επίπτωση, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υφίσταται φέτος η Κύπρος με 9,2% του ΑΕΠ της και ακολουθούν η Ιταλία με 8,4% και η Εσθονία με 8,2%. Τελευταία είναι η Ιρλανδία με 5,8% του ΑΕΠ της.

To 2021, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχει η Ισπανία με 4,4% του ΑΕΠ της.

Χαμηλά η ανάπτυξη

Απογοητευτική για την Ελλάδα, εξάλλου, είναι η προβλεπόμενη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, την οποία η Κομισιόν τοποθετεί στο 1%. Συγκεκριμένα, μετά την προβλεπόμενη ύφεση κατά 9,7% φέτος και την ανάκαμψη κατά 7,9% το 2021, διατυπώνονται προβλέψεις για το 2021 και το 2030, με ρυθμό 1%. Χειρότερη είναι η προβλεπόμενη ανάπτυξη της Ιταλίας με μόνο 0,6%-0,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή