Στο… τραπέζι η ελαστικοποίηση των περιορισμών για την εστίαση

Στο… τραπέζι η ελαστικοποίηση των περιορισμών για την εστίαση

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαστικότερους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς από την πλευρά του κλάδου εκπέμπεται σήμα κινδύνου για χιλιάδες «λουκέτα» και απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Βεβαίως, οι προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα πρέπει να είναι συμβατές με τις οδηγίες της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εφαρμοσθούν. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα καταστήματα εστίασης, πάντως, αναμένεται να συζητηθούν αύριο σε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στους φορείς του κλάδου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες της «Κ», οι διορθωτικές κινήσεις που εξετάζονται προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα των εστιατορίων και καφέ είναι οι ακόλουθες:

• Μείωση της απόστασης μεταξύ των τραπεζιών στο 1,5 μέτρο από τα 2 μέτρα που έχει ανακοινωθεί.

• Αρση του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τραπέζι στην περίπτωση που πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας. Με άλλα λόγια, μια πενταμελής ή μια εξαμελής οικογένεια να επιτρέπεται να κάθεται στο ίδιο τραπέζι και όχι να μοιράζονται τα άτομα σε δύο διαφορετικά τραπέζια.

• Μείωση της κενής περιμέτρου γύρω από τα καθίσματα διαφορετικών τραπεζιών, όταν δεν πρόκειται για αντικριστές θέσεις. Με άλλα λόγια, μείωση της απόστασης μεταξύ των θέσεων διαφορετικών τραπεζιών όταν οι θέσεις είναι «πλάτη με πλάτη».

• Λειτουργία και των εσωτερικών χώρων όταν αυτοί έχουν φυσικό αερισμό. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα χρήσης ανεμιστήρων, αντί κλιματιστικών.

Εάν τα μέτρα αυτά θεωρηθούν μη επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η δυναμικότητα των καταστημάτων, αν όχι στο 80% που υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, αρκετά πάνω από το 30%-40% που είχε υπολογίσει ο κλάδος όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτες προϋποθέσεις, στις 28 Απριλίου.

Οι όποιες ανακοινώσεις για το τι τελικά θα ισχύσει, πάντως, θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι αναγκασμένοι να περιοριστούν σε ασκήσεις επί χάρτου.

Από την κυβέρνηση, και δη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έχει προταθεί η αύξηση των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης με βάση σχετικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι οικείοι δήμοι. Η πρόταση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τον κλάδο εστίασης για διάφορους λόγους. Πρώτον, οι δήμοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Δεύτερον, δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από επιχειρήσεις που διαθέτουν ήδη εξωτερικούς χώρους έναντι όσων δεν διαθέτουν ή από επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. κοντά σε πλατεία) έναντι άλλων που μπορεί να βρίσκονται σε έναν παρακείμενο δρόμο.

Καθοριστικό ρόλο, βεβαίως, για την έκταση των επιπτώσεων που θα έχει η πανδημία στον κλάδο της εστίασης είναι το πακέτο οικονομικών – φορολογικών μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση. Ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται σήμερα ο σερβιριζόμενος καφές και τα ροφήματα από το 24% στο 13%, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί υλοποίηση παλαιότερης δέσμευσης της κυβέρνησης, θεωρείται ότι επαναφέρει την ισορροπία στον κλάδο και μάλιστα σε ένα μεγάλο κομμάτι του (περίπου 50% του συνόλου). Ακόμη και αν δεν μειωθεί ο ΦΠΑ συνολικά στην εστίαση (από το 13% στο 6%) και στα ποτά και αναψυκτικά (από το 24% στο 13%), μερίδα του κλάδου έχει προτείνει να εξετασθεί το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα λεγόμενα ελληνικά ποτά, που σχετίζονται άμεσα και με τον πρωτογενή τομέα (π.χ. κρασί, ούζο, τσίπουρο, ρακή).

Προβληματικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα του κλάδου παραμένει και το θέμα των μισθωμάτων. Εκεί όπου έχουν γίνει μεγαλύτερες εκπτώσεις, πέραν δηλαδή του 40%, είναι στα ενοίκια που καταβάλλουν εστιατόρια και καφέ που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων (με τις συνολικές εκπτώσεις να φθάνουν στο 65% ή ακόμη και στο 70% συνδυαστικά με το κρατικό μέτρο της μείωσης του μισθώματος κατά 40%), με τις δύο πλευρές, βεβαίως, να βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις για πιο μόνιμες μειώσεις των μισθωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή