Τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών δεν θα εκτιναχθούν, εκτιμά ο οίκος Scope

Τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών δεν θα εκτιναχθούν, εκτιμά ο οίκος Scope

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σοκ στην ελληνική οικονομία από την κρίση που δημιουργεί η πανδημία θα είναι μεγάλο, λόγω και του σημαντικού «βάρους» που έχει ο τουρισμός στο ΑΕΠ, ωστόσο η χώρα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις, επιστρέφοντας στην ανάκαμψη το 2021, σημειώνει στην «Κ» ο Τζέικομπ Σουάλσκι, επικεφαλής αναλυτής για την Ελλάδα του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings. Παράλληλα, εκτιμά πως υπάρχει σημαντικό δίχτυ ασφαλείας το οποίο θα εμποδίσει την εκτίναξη των NPLs/ΝPEs των ελληνικών τραπεζών, ενώ τονίζει τις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

Οι αδυναμίες

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο κ. Σουάλσκι, η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί σημαντικά το 2020 από την κρίση της COVID-19, λόγω της υψηλής έκθεσης της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα ο οποίος πλήττεται έντονα, καθώς και της εταιρικής δομής η οποία κυριαρχείται από αυτοαπασχολουμένους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνήθως εξαρτώνται από τις ταμειακές ροές και έχουν χαμηλά «μαξιλάρια» ρευστότητας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί βαθιά ύφεση. Αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Scope Ratings, η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία φέτος θα συρρικνωθεί κατά 7%.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Σουάλσκι, μετά τη μακρά περίοδο προσαρμογής της Ελλάδας από την τελευταία κρίση που αποκάλυψε τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και οδήγησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, και με δεδομένο το γεγονός ότι προ πανδημίας η οικονομία σημείωνε ανάκαμψη, η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη πλέον για να αντιμετωπίσει μια κρίση. Επιπλέον, οι πρόσφατες εκτιμήσεις, για παράδειγμα για την ελληνική αγορά ακινήτων, ήταν «συγκρατημένες» εάν συγκριθούν σε διεθνές πλαίσιο, επομένως θα πρέπει να επηρεαστούν λιγότερο από την τρέχουσα κρίση.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε και εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού περιλαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών και των εταιρειών, τα οποία θα συγκρατήσουν την εκτόξευση των NPLs των ελληνικών τραπεζών, κατά την άποψη του αναλυτή της Scope. Αυτό θα υποστηριχθεί επίσης από τα μέτρα χρηματοδοτικής ενίσχυσης και τη δημιουργία μηχανισμού εγγύησης για δάνεια που έχουν λάβει επιχειρήσεις για την προστασία από την πανδημία, καθώς και τις φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Υψηλές προβλέψεις

Οπως εξηγεί ο κ. Σουάλσκι, τα επίπεδα των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να παραμείνουν υψηλά αυτό το έτος, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία, ωστόσο δεν αναμένεται να εκτοξευθούν. Κατά την άποψή του, τα ελληνικά NPLs λαμβάνουν σημαντική στήριξη από τα υψηλά επίπεδα των προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών και τη δυνατότητα χρήσης εγγυήσεων (collateralization), που οδηγούν σε ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο κινδύνου.

Επιπλέον, τα δυναμικά μέτρα της ΕΚΤ θα διασφαλίσουν ότι η ρευστότητα δεν θα «στεγνώσει» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ αποδέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο νέο QE πανδημίας (PEPP) καθώς και στα ευρύτερα μέτρα που παρέχονται για τη σημαντική χαλάρωση των κριτηρίων για τα ενέχυρα που εφαρμόζονται στις πράξεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος, τα οποία και προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή