Χωρίς ενίσχυση χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι

Χωρίς ενίσχυση χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ ή έστω των 534 ευρώ του Μαΐου παραμένουν οι εργαζόμενοι με επισφαλείς συνθήκες εργασίας, όπως είναι όσοι αμείβονται με εργόσημο ή με τίτλους κτήσης, ενώ εγκλωβισμένοι είναι και οι χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, που παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερα από δύο χρόνια. Καθώς, μάλιστα, «τρέχουν» οι ημερομηνίες για την υποβολή και των τελευταίων δηλώσεων των ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) για τα 800 ευρώ, λιγοστεύουν και οι ελπίδες ότι θα υπάρξει κάποια νέα παρέμβαση για το θέμα από το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, παρέμβαση υπήρξε και από τον Συνήγορο του Πολίτη, με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Σε αυτή, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής Ανδρ. Ποττάκης ζητεί από την κυβέρνηση τη χορήγηση έκτακτης παροχής ανεργίας σε όλους τους μη επιδοτούμενους εγγεγραμμένους ανέργους, εκτός των άλλων και ανεξαρτήτως του χρόνου που αυτοί κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι. Μάλιστα, επισημαίνει ότι δεν καλύπτονται από την ειδική αποζημίωση ούτε οι εργαζόμενοι σε εποχικά επαγγέλματα, οι οποίοι είτε δεν είχαν συμπληρώσει προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας, ώστε να τους χορηγηθεί η επιδότηση αυτή κατά το τελευταίο τετράμηνο 2019, είτε συμπλήρωναν μεν προϋποθέσεις, αλλά δεν είχαν δικαίωμα στην καταβολή της τακτικής επιδότησης επειδή είχαν υπερβεί το ανώτατο όριο των 400 ημερών επιδότησης. Επίσης, υπογραμμίζει ότι αριθμός εργαζομένων σε εποχικά επαγγέλματα δεν θα μπορέσουν να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού επειδή δεν συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του βοηθήματος αυτού.

Αντιδράσεις υπάρχουν και για τους εργαζομένους με εργόσημο αλλά και γι’ αυτούς που αμείβονται με τίτλους κτήσης, μια τακτική ευρύτατα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια, λόγω των αλλαγών του νόμου Κατρούγκαλου στις εισφορές όσων απασχολούνταν και αμείβονταν με μπλοκάκια. Πάντως, έως την Κυριακή 17/5/2020 μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι περίπου 160.000 εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών προκειμένου να λάβουν 800 ευρώ σε δύο φάσεις: 13-14 Μαΐου και 18-19 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή