e-ασφαλιστική ενημερότητα για 10 συναλλαγές

e-ασφαλιστική ενημερότητα για 10 συναλλαγές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας, θα μπορούν να λαμβάνουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, αποφορτίζοντας παράλληλα τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Αμεση εφαρμογή το μέτρο θα έχει σε όσους έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως μη μισθωτοί για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 ή έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση ως μη μισθωτοί, πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2016, σε ένα εκ των πρώην ταμείων ΟΑΕΕ ή ΟΓΑ και βάσει του σχεδιασμού θα επεκταθεί σταδιακά.

Σύμφωνα με το γενικό έγγραφο του φορέα, εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, το αποδεικτικό θα εκδίδεται για τις πιο κάτω πράξεις και συναλλαγές:

1. Είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων ποσού άνω των 3.000 ευρώ ανά εκκαθαρισμένη απαίτηση.

2. Σύναψη ή ανανέωση συμβάσεων δανείων άνω των 6.000 ευρώ.

3. Συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων.

4. Συμμετοχή ως μέλος σε κοινοπραξία ή ως εταίρος σε Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ.

5. Για την απόκτηση αθλητή.

6. Για μεταβίβαση μεταχειρισμένων επαγγελματικών αυτοκινήτων, μηχανοκίνητων θαλάσσιων σκαφών άνω των 5 μέτρων, ελικοπτέρων, ανεμοπτέρων, αεροσκαφών και επαγγελματικών σκαφών αλιείας.

7. Για συμμετοχή εργολήπτη σε δημοπρασία οποιουδήποτε τεχνικού έργου.

8. Μεταβίβαση ακινήτων λόγω πώλησης, γονικής παροχής ή δωρεάς περιουσίας.

9. Για σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου.

10. Για πώληση Δ.Χ. αυτοκινήτου.

Για την έκδοση του απαιτούμενου αποδεικτικού για μη μισθωτούς θα διενεργούνται αυτοματοποιημένοι έλεγχοι με βάση τα εκάστοτε τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, θα ελέγχεται η ενημερότητα για το σύνολο των δραστηριοτήτων κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, ως προς:

• Τρέχουσες εισφορές μη μισθωτού.

• Βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες στο ΚΕΑΟ εισφορές μη μισθωτού.

• Οφειλές στη βάση συμψηφισμών.

• Επιπλέον, ελέγχεται το μητρώο εργοδοτών e-ΕΦΚΑ για τον εντοπισμό εργοδοτικής ιδιότητας, προκειμένου να αναζητείται αποδεικτικό ενημερότητας εργοδότη.

Βέβαια, το αποδεικτικό θα εκδίδεται ανάλογα με τον σκοπό και το αποτέλεσμα των ελέγχων, εφόσον δεν υφίστανται οφειλές ή, εφόσον υπάρχουν οφειλές, είναι σε ρύθμιση η οποία εξυπηρετείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή