Απαλλαγή από εισφορές συνταξιούχων που έχουν αγροτικό εισόδημα

Απαλλαγή από εισφορές συνταξιούχων που έχουν αγροτικό εισόδημα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική διάταξη με την οποία θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ – Αγροτών οι συνταξιούχοι άλλων πρώην Ταμείων πλην του ΟΓΑ, οι οποίοι εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση ή και αγροτική επιδότηση έως 10.000 ευρώ, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Αυτό προανήγγειλε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα.

Να σημειωθεί ότι ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος επέφερε σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης περίπου 100.000 συνταξιούχων που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν, καθώς ορίζει πως συνταξιούχοι που ανέλαβαν εργασία από τον Μάιο του 2016 και μετά, όταν και ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο προηγούμενος νόμος Κατρούγκαλου, η σύνταξη αυξάνεται σημαντικά, αφού η περικοπή σύνταξης, κύριας και επικουρικής, περιορίζεται στο 30% αντί 60%. Υπάρχουν βέβαια και διαφοροποιήσεις, όπως στις περιπτώσεις που η απασχόληση είναι στο Δημόσιο, αλλά και εξαιρέσεις. Μεταξύ αυτών και η πρόβλεψη πως οι συνταξιούχοι φορέων (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) και του Δημοσίου εξαιρούνται από τον «κόφτη» της σύνταξης 30% εφόσον δηλώνουν αγροτικό εισόδημα (αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αλιείς) που δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Η νέα διάταξη έρχεται να διευκρινίσει ότι, για το εισόδημα αυτό, δεν απαιτείται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Εάν δεν ψηφιστεί η νέα ρύθμιση, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι που παράλληλα έχουν μια αγροτική ενασχόληση, η οποία τους επιφέρει εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο (π.χ. ελιές, αμπέλια ή μελίσσια), θα έπρεπε να καταβάλλουν εισφορές της τάξης των 121 ευρώ τον μήνα, από το πρώτο μάλιστα ευρώ του αγροτικού τους εισοδήματος. Το ίδιο ισχύει και για την αγροτική επιδότηση.

Από του βήματος της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε την «παράλειψη νόμου» που έθετε ασφαλιστικές εισφορές από μηδενικό εισόδημα. Γι’ αυτό και προανήγγειλε πως θα φέρει διάταξη με νομοτεχνική βελτίωση θεσπίζοντας πλαφόν 10.000 ευρώ και για την αναγκαιότητα καταβολής εισφορών. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαΐου και το όριο «από το μηδέν ευρώ, θα πάει στο ποσό των 10.000 ευρώ».

Εφόσον αυτό γίνει, το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων στον αγροτικό τομέα θα προβλέπει αφενός πλήρη απαλλαγή από κάθε περικοπή των συνταξιούχων αγροτών που ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ, που συνεχίζουν να εργάζονται ως αγρότες και μετά τη συνταξιοδότησή τους, αφετέρου την απαλλαγή από την περικοπή της σύνταξης των συνταξιούχων άλλων Ταμείων που εργάζονταν και ασφαλίζονταν ως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), ως δημόσιοι υπάλληλοι (Δημόσιο), ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι (ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ), εφόσον το εισόδημα από αγροτική ενασχόληση δεν ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια νομοθετική διάταξη θα δίνεται ένας επιπλέον χρόνος περιθώριο στους παλαιούς εργαζομένους-συνταξιούχους, προκειμένου να εφαρμοστεί η περικοπή της σύνταξης. Ετσι, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, που είχαν εξαιρεθεί από τον «κόφτη» του 60%, θα ενταχθούν στον «κόφτη» του 30% από τον Μάρτιο του 2022 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή