Επιδότηση στεγαστικών δανείων για εννέα μήνες από το Δημόσιο

Επιδότηση στεγαστικών δανείων για εννέα μήνες από το Δημόσιο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρά για εννέα μήνες και μόνο όσους οφειλέτες στεγαστικών δανείων πλήττονται αποδεδειγμένα από την οικονομική κρίση που αφήνει πίσω της η πανδημία θα καλύπτει το πρόγραμμα-γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρόγραμμα θα αφορά την επιδότηση της δόσης από το κράτος εφόσον πρόκειται για δανειολήπτες οι οποίοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, μέρος του μισθού τους ή έχουν υποστεί απώλεια εσόδων αν πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν βάλει υποθήκη την πρώτη κατοικία τους.

Η επιδότηση θα χορηγείται εφόσον οι οφειλέτες ρυθμίσουν το δάνειό τους, αλλά δεν θα συνοδεύεται με μακροχρόνια προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως ισχύει σήμερα για όσους επιλέγουν να ενταχθούν στον νόμο 4605 για τη ρύθμιση της οφειλής τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. 

Οι πληττόμενοι από την οικονομική κρίση λόγω COVID-19 ανέρχονται θεωρητικά, με βάση τους ΑΦΜ που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, σε 1,7 εκατομμύριο. Ο αριθμός όμως αυτός θα περιοριστεί δραστικά, καθώς θα περάσει από τον «κόφτη» των κριτηρίων των θεσμών προκειμένου να προκύψει κατ’ αρχήν πόσοι από αυτούς έχουν στεγαστικό δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία τους και επιπλέον πόσοι πληρούν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια που θα καθοριστούν μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Οι πρώτες εκτιμήσεις περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων σε περίπου 300.000 οφειλέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επιδότηση θα αφορά τρεις κατηγορίες δανειοληπτών:

• Οσους ήταν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους έως τις 29 Φεβρουαρίου.

• Οσους, έως την ίδια ημερομηνία, είχαν δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημερών.

• Οσους είχαν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Η επιδότηση της δόσης που θα αναλάβει το Δημόσιο θα ισχύσει για 9 μήνες, αλλά θα βαίνει μειούμενη ανά 3μηνο, θεωρώντας ότι σταδιακά η οικονομία στο διάστημα αυτό θα επανέλθει στην κανονικότητα και οι επιπτώσεις της κρίσης θα εκτονωθούν πλήρως στο τέλος του 9μήνου. Το ύψος της κρατικής επιδότησης θα είναι συνάρτηση εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, στα οποία θα περιλαμβάνεται και το ύψος των καταθέσεων, με πλήρη άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Η επιδότηση θα είναι υψηλότερη για τους συνεπείς δανειολήπτες εφόσον έχουν πληγεί από την κρίση, ενώ θα είναι χαμηλότερη για την τρίτη κατηγορία δανειοληπτών, δηλαδή αυτούς που ήταν ασυνεπείς μέχρι σήμερα και δεν είχαν ρυθμίσει το δάνειό τους.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν θέσει ψηλά τον πήχυ της προστασίας, εκτιμώντας ότι το ποσό που θα διατεθεί για την επιδότηση από το κράτος θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να φθάσει έως και το 1 δισ. ευρώ. Το νούμερο αυτό είναι μαξιμαλιστικό στον βαθμό που δεν λαμβάνει υπόψη τους «κόφτες» που θα μπουν μετά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, οι οποίοι μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν άκρως επιφυλακτικοί στην παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αιμοδότες του προγράμματος-γέφυρα, που αναμένεται να θεσμοθετηθεί εντός του Ιουνίου, θα είναι –σύμφωνα με πληροφορίες– πόροι του ΕΣΠΑ, από τα αδιάθετα κονδύλια του οποίου έχουν αντληθεί μέχρι σήμερα 4,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή