Επιδότηση εργασίας και μείωση ασφαλιστικών εισφορών τον Ιούνιο

Επιδότηση εργασίας και μείωση ασφαλιστικών εισφορών τον Ιούνιο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τόνωση της απασχόλησης με στόχο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση εξαιτίας των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στην οικονομία συνεπεία της πανδημίας. Από τον Ιούνιο, η κυβέρνηση προχωράει στη μείωση των εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με οψιόν για περαιτέρω μείωση τον Σεπτέμβριο (συνολικά 2 ποσοστιαίες μονάδες) ανάλογα με τις εξελίξεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το πρόγραμμα SURE, το οποίο επίσης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, αρχικά με εθνικούς πόρους, καθώς η διαδικασία έγκρισης του ευρωπαϊκού προγράμματος από τα κοινοτικά όργανα φαίνεται πως καθυστερεί, ενώ αρκετοί κλάδοι και επιχειρηματίες ζητούν να ξεκινήσει άμεσα με στόχο να γλιτώσουν τα λουκέτα, αλλά και να περιορισθεί η αύξηση της ανεργίας.

Δυνατότητα χρήσης των επιδοτήσεων θα δίδεται σε συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις και για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων ανά επιχείρηση, ενώ θα υπάρχει ρήτρα μη απολύσεων. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για έως και έξι μήνες, όμως θα υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνει μόνιμα ενεργό προκειμένου και στο μέλλον να αντιμετωπίζονται έκτακτα γεγονότα με όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό απολύσεων. 

Η πανδημία ανάγκασε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το οικονομικό της πρόγραμμα για το 2020, βάζοντας στην άκρη επί του παρόντος τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 20-30% από το τρέχον έτος.

Το μόνο προγραμματισμένο μέτρο που τίθεται σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες, και συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου, έχει στόχο τη στήριξη της απασχόλησης μέσω της μείωσης των εισφορών τόσο για μισθωτούς όσο και εργαζομένους. Στην παρούσα φάση, αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η μείωση θα είναι της τάξης των 0,9 ποσοστιαίων μονάδων και συγκεκριμένα κατά 0,48 της μονάδας για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζομένους, ενώ το φθινόπωρο και ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας δεν αποκλείεται η μείωση να φθάσει τις 2 μονάδες, με το κόστος στον προϋπολογισμό να φθάνει περί τα 300-400 εκατ. ευρώ (για το 2020). Οι πιθανές αλλαγές είναι σε άμεση συνάρτηση με το νέο πρόγραμμα SURE και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθούν οι περαιτέρω παρεμβάσεις, τονίζει το ίδιο στέλεχος. Το μέτρο θα λειτουργήσει και ως αντικίνητρο στην υποδηλωμένη ή ανασφάλιστη εργασία. Η μείωση αυτή εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή